Rasoulof, aflat în Iran, unde a primit o condamnare la un an de închisoare, nu şi-a putut părăsi ţara pentru a fi prezent la eveniment, dar a fost reprezentat de fiica lui. El a fost ovaţionat de cei prezenţi la gala de la Berlin.
În competiţia internaţională au fost selectate producţii din Germania, Coreea de Sud, Franţa, Italia, SUA, Argentina, Marea Britanie, Iran şi Brazilia. Şaisprezece filme au avut premiera mondială la festival, iar şase dintre cele 18 filme selectate în competiţie sunt realizate de femei.
Citeste si: Filmul ”Între chin și amin”, premiu de excelență la un prestigios festival internațional
Actorul britanic Jeremy Irons a fost preşedintele juriului internaţional al celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin alcătuit din alcătuit actriţa Bérénice Bejo (Argentina-Franţa), producătoarea Bettina Brokemper (Germania), regizoarea Annemarie Jacir (Palestina), dramaturgul şi cineastul Kenneth Lonergan (SUA), actorul Luca Marinelli (Italia) şi regizorul Kleber Mendonça Filho (Brazilia).
România a fost reprezentată, la ediţia din acest an, de trei producţii: „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Ieşirea trenurilor din gară”, de Radu Jude şi Adrian Ciofflâncă, selectate în competiţia Forum, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu, în competiţia Encounters, aflată la prima ediţie.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro
Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro
Citeste si: Tamara Buciuceanu a murit! Marele regret al doamnei teatrului românesc! L-a dezvăluit chiar înainte să moară!
„Malmkrog”, al şaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, a avut premiera mondială pe 21 februarie.
Cineastul a fost recompensat cu premiul secţiunii pentru cel mai bun regizor.
„Tipografic Majuscul”, al şaptelea lungmetraj regizat de Radu Jude, a avut premiera internaţională pe 22 februarie.
Lungmetrajul documentar „Ieşirea trenurilor din gară”, realizat de Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, a fost prezentat în premieră mondială pe 26 februarie.
Artista şi regizoarea Ulrike Ottinger a primit, pe 22 februarie, trofeul onorific Berlinale Camera, prin care festivalul recompensează personalităţi şi instituţii care au avut o contribuţie specială la cinematografie şi faţă de care se simte legat.
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro
Citeste si: Cezara Dafinescu, spectacol cu casa închisă la Cugir FOTO
Pe 27 februarie, actriţa britanică Helen Mirren a primit trofeul Ursul de Aur onorific pentru întreaga activitate. Ceremonia a fost urmată de proiecţia filmului „The Queen” (2006), regizat de Stephen Frears, în care ea interpretează rolul principal care i-a adus şi un premiu Oscar.
Cu trei săptămâni înainte de startul festivalului, organizatorii au anunţat retragerea din palmares a premiului „Alfred Bauer” pentru noi perspective în arta cinematografică, după ce în săptămânalul Die Zeit a fost publicat un articol în care este
susţinut că primul director al Berlinalei a avut un rol important în perioada nazistă. El a fost înlocuit cu un premiu special, Berlinale #70.