Bilanț coronavirus, luni 3 ianuarie. Autoritățile sanitare de la București au anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.756 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Numărul raportat ieri de Ministerul Sănătății era de doar 958 de cazuri noi de COVID.

Citeste si: Țara care refuză să mai impună restricții, deși e lovită de un "tsunami" de cazuri Omicron

Bilanț coronavirus, luni 3 ianuarie. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în ultimele 24 de ore au fost raportate 18 decese și nu au fost raportate decese anterioare. Datele complete au fost publicate în buletinul informativ de la ora 13.00 (vezi mai jos).

Citeste si: Care este simptomul specific Omicron, care apare doar noaptea

UPDATE. Doi pacienți vaccinați, printre ultimele decese

În intervalul 02.01.2022 (10:00) – 03.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 18 decese (9 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș și Vaslui.

Dintre cei 18 pacienți decedați, 16 erau nevaccinați și 2 vaccinați. Cei 2 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse 60 și 69 de ani.

Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Citeste si: Școlile s-ar putea închide în 10 ianuarie, înainte ca valul Omicron să aducă noi restricții în România

Crește numărul românilor la ATI

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.478. Dintre acestea, 403 sunt internate la ATI,.

În urmă cu două zile, erau doar 395 de pacienți la Terapie Intensivă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dintre cei 403 pacienți internați la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 63 sunt minori, 56 fiind internați în secții și 7 la ATI.

Omicron se transmite mult mai ușor decât toate celelalte variante de coronavirus

În noiembrie 2021, când primul raport privind varianta Omicron a apărut din Africa de Sud, oamenii de știință au putut doar să ghicească cum s-ar putea comporta diferit față de formele anterioare ale virusului.

Tot ce știau ei era că avea o combinație distinctivă și alarmantă de peste 50 de mutații genetice. Cercetările anterioare au arătat că unele dintre aceste mutații au permis coronavirusurilor să se prindă mai strâns de celule și să se transmită mult mai rapid.

Citeste si: Țara care refuză să mai impună restricții, deși e lovită de un "tsunami" de cazuri Omicron

Alte mutații au permis virusului să evite anticorpii, care servesc ca o linie timpurie de apărare împotriva infecției. Dar cum s-ar putea comporta noua variantă în interiorul corpului era un mister.

Citeste si:  China: Anul a început cu restricții severe, deși țara are doar 166 de cazuri noi de Covid în 24 de ore

O serie de noi studii asupra animalelor de laborator și a țesuturilor umane oferă primele indicii cu privire la motivul pentru care varianta Omicron de coronavirus provoacă o boală mai ușoară decât versiunile anterioare ale virusului pornit din China.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

S-a aflat de ce Omicron este mai blând decât Delta și celelalte forme ale virusului

În studii recente realizate pe șoareci și hamsteri,  Omicron a produs infecții mai puțin dăunătoare, adesea limitate în mare parte la căile aeriene superioare: nasul, gâtul și trahee. Varianta Omicron a făcut mult mai puțin rău plămânilor, unde variantele anterioare provocau adesea cicatrici și dificultăți grave de respirație.

Citeste si:  Europa a depășit în total 100 de milioane de cazuri de Covid-19. Recordul infectărilor au avut loc în ultimele săptămâni

Cercetătorii sunt tot mai convinși că  varianta Omicron nu afectează la fel de grav plămânii  ca formele anterioare de coronavirus.

„Este corect să spunem că se profilează tot mai mult ideea unei boli care se manifestă în principal în sistemul respirator superior”, a spus Roland Eils, biolog computațional la Institutul de Sănătate din Berlin, care a studiat modul în care coronavirusurile infectează căile respiratorii.

Citeste si:  Şeful OMS: Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022. Care este condiția


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si