"Mariupol este acum un oraș al fantomelor", a declarat unul dintre consilierii primarului din orașul Mariupol, care se află în ruină. Petro Andriușcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a spus că oficialii primăriei sunt de părere că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în ultimele 3 luni de când a început războiul.

Citeste si: Război în Ucraina, ziua 91: Campania militară a Rusiei a intrat în cea mai activă fază

Numărul exact al deceselor nu poate fi verificat în mod independent, notează jurnaliștii de la CNN, în condițiile în care presa liberă nu poate avea acum acces în oraș, iar cei care se află acolo sunt prea speriați pentru a vorbi deschis, notează Mediafax. 

Numărul ucrainenilor uciși se bazează, potrivit declarațiilor lui Andriușcenko, pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. Cu toate acestea, el este de părere că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Mariupolul s-a întors în Evul Mediu de când a început războiul

Andriușcenko a declarat că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul declară că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Țara care declară stare de urgență din cauza războiului din Ucraina, după 3 luni de la declanșarea invaziei armatei ruse

Pe baza informațiilor adunate, Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a spus Andriușcenko. „Este întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini provin de la trupele și patrulele rusești", a spus el. „Peste tot este miros de moarte și miros de foc".

Consilierul primarului a declarat că sursele sale descriu imaginea unui oraș aflat în ghearele unei catastrofe umanitare, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile de telefonie mobilă abia încep să fie restabilite.

Ucrainenii din Mariupol au nevoie de permise de deplasare

Oficialul a declarat că cetățenii orașului nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului, iar un sistem de filtrare îi împiedică să fugă cu totul.

Citeste si: Rusia interzice străinilor să mai folosească mamele sale surogat

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mariupol s-a aflat în centrul unei bătălii feroce, care a durat luni între forțele guvernamentale ucrainene și soldații ruși și luptătorii pro-ruși.

Orașul a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la uzina siderurgică Azovstal, în care aceștia rezistau de mai multe săptămâni, s-a predat.

Citeste si: Doi campioni ucraineni la box au murit în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si