Regina Angliei a murit. Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary, născută pe 21 aprilie 1926, Balmoral Castle, Scoția, Regatul Unit) a fost regina a cincisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Elisabeta a II-a a fost primul copil al Ducelui și Ducesei de York

Elizabeth s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă. Elizabeth a avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Biografie. Regina Angliei a murit: Cine a fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

Biografie. Regina Angliei a murit: Cine a fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

În 1952 a preluat tronul, după moartea tatălui ei

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii.

Citeste si: Mesajul de condoleanțe al lui Putin, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Întâlnirile care au marcat istoria

Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și vizite la sau de la cinci papi. Printre evenimentele semnificative se numără: o încoronare în 1953 și celebrarea Jubileului de Argint, de Aur, de Diamant și de Platină în 1977, 2002, 2012 și 2022. Elizabeth a fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca longevitate din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței), conform wikipedia.ro.

Controverse și scandaluri

Elizabeth s-a confruntat ocazional cu sentimente republicane și critici de presă asupra familiei regale, în special după destrămarea căsătoriilor copiilor ei, a avut Annus horribilis în 1992 și moartea în 1997 a fostei sale nore Diana, Prințesă de Wales. Cu toate acestea, sprijinul pentru monarhie în Regatul Unit a fost și rămâne constant ridicat, la fel ca și popularitatea ei personală.

Moartea Dianei, un moment dramatic

Lovitura de graţie dată popularităţii monarhiei s-a produs odată cu moartea Dianei, în 1997. Aceasta și-a pierdut viața într-un accident de maşină la Paris. Zile la rând, regina a păstrat tăcerea, în timp ce ţara o plângea pe cea supranumită „Prinţesa Inimilor”, ceea ce a atras numeroase critici.

În presă au început să circule zvonuri că monarhul nu vrea să îi ofere Dianei funeralii regale, ceea ce nu a făcut decât să alimenteze furia poporului.

Însă, la aproape o săptămână după moartea fostei prinţese, Elizabeth a II-a s-a întors la Londra unde a dat publicităţii un comunicat.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Omagiu adus Reginei Elisabeta de parlamentari. Sâmbătă, ședință extraordinară în care parlamentarii vor depune jurământul în faţa regelui

În 2021, Prințul Philip a murit

De la începutul anului 2020, după ce a fost declarată pandemia de Covid-19, regina s-a retras cu prinţul Philip la Castelul Windsor, de unde a trimis numeroase mesaje de încurajare poporului său.

În 2021, regina a trecut prin cel mai dificil moment, moartea soţului ei, prinţul Philip, cu care a fost căsătorită 73 de ani, despre care a spus că a fost „pur şi simplu forţa mea”.  

Regina Angliei, Elisabeta a ll-a, a murit 

Regina Elisabeta a ll- a a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham.

Biografie. Regina Angliei a murit: Cine a fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

Biografie. Regina Angliei a murit: Cine a fost Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

Citeste si: Joe Biden: Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Regina a murit în pace la Balmoral, în această după-amiază”, este anunţul făcut de casa regală.

”Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, mai arată anunţul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si