In articol:
O datorie de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o biserica la firma care a efectuat lucrările de reabilitate a dus la această situație. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu.
Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanţei care constată o datorie de 350.000 de lei, a început executarea silită împotriva Parohiei Bugeac din comuna Ostrov la cererea unei societăţi de construcţii.
Citeste si: Doi angajaţi ai BRD Iaşi au furat două milioane de lei din tezaurul băncii. Au acționat ca în filme
Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitaţie pentru vânzarea bisericii respective, preţul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000
Ce spune Arhiepiscopul Tomisului despre această decizie
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News.ro, că decizia de scoatere la licitaţie a unei biserici reprezintă o ilegalitate.
“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoţi la licitaţie publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii- prin asta însemnând lăcaşe de cult, capele- sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacţionării, scoateri la licitaţie”, a explicat purtătorul de
Citeste si: Ultimă oră! Alte două femei au murit de gripă. Numărul deceselor a ajuns la 165
El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluţii de stingere a datoriei.
“Astăzi am iniţiat nişte discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim nişte soluţii de stingere a datoriei.
El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcaşului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menţionat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu ştiau de această datorie.
Citeste si: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?- kfetele.ro
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.
Sursa: news.ro