In articol:
- Rusia a respins un armistițiu pentru zilele de Paște
- Vladimir Putin, insensibil la Paștele ortodox
- Peste o mie de civili, blocați în combinatul Azovstal
- Două biserici ortodoxe în Ucraina
Mitropolitul Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din subordinea Patriarhiei de la Moscova, dar care s=a disociat de patriarhul Kirill, propune o procesiune de Paşte către Mariupol în vederea evacuării civililor şi militarilor răniţi şi cere un culoar umanitar
Citeste si: Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate. Ce spune Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova
"Biserica este pregătită să organizeze o preocesiune, de la Orihiv, în regiunea Zaporijjea, către complexul Azovstal din Mariupol, pentru a oferi un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii”, a anunţat, într-un comunicat postat pe site-ul Bisericii, mitropolitul Onufrie, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din subordinea Patriarhiei de la Moscova.
Citeste si: Papa Francisc a anulat întâlnirea cu Patriarhul Kiril al Rusiei
”Această procesiune ar putea, de asemenea, să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi să recupereze corpurile”, afirmă mitropolitul Onufrie.
”Ne adresăm celor interesaţi şi cerem să se asigure o încetare a focului la Mariupol şi la periferiile acestuia şi un culoar umanitar pentru această procesiune de rugăciune din Vinerea Sfântă, la 22 aprilie, a Paştelui”, potrivit News.ro.
Rusia a respins un armistițiu pentru zilele de Paște
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Rusia nu a acceptat un armistiţiu de Paşte . El a adăugat că în sudul şi estul ţării, ocupanţii acumulează forţe, direcţionând noi batalioane tactice şi "chiar încearcă să înceapă aşa-zisa mobilizare în regiunile ocupate din Ucraina".
"Niciunul dintre aceşti paşi nu va ajuta Rusia în războiul împotriva ţării noastre.
"Din păcate, Rusia a respins propunerea de a încheia un armistiţiu de Paşte. Asta arată foarte bine cum tratează conducătorii acestui stat credinţa creştină şi una dintre sărbătorile cele mai importante şi pline de bucurie. Dar noi ne păstrăm speranţa. Speranţa pentru pace, speranţa că viaţa va învinge moartea", a precizat Volodimir Zelenski.
Vladimir Putin, insensibil la Paștele ortodox
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP.
'Discuţie cu preşedintele Putin. Culoare umanitare la Mariupol şi în alte oraşe asediate trebuie să fie imediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox'', a scris Charles Michel pe Twitter.
În acest timp, armata rusă s-a declarat pregătită să respecte ''în orice moment'' un armistiţiu în oraşul Mariupol la combinatul siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş de la Marea Azov.
''Punctul de plecare al acestei pauze umanitare va fi ridicarea de către formaţiunile armate ucrainene a drapelelor albe pe o parte sau toată suprafaţa Azovstalului'', a transmis într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, care asigură că civilii evacuaţi vor putea alege dacă să se îndrepte spre teritoriile aflate sub control ucrainean sau cele sub control rus şi că soldaţii care se predau vor fi trataţi cu demnitate, iar răniţii vor fi îngrijiţi.
Practic, Rusia le cere soldaţilor ucraineni care s-au repliat în interiorul acestui mare combinat să se predea, aceasta fiind singura condiție de eliberare a civililor asediați în combinatul Azovstal.
Peste o mie de civili, blocați în combinatul Azovstal
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut joi ministrului apărării Serghei Şoigu, într-o discuţie regizată cu acesta şi transmisă la televiziunea rusă, să nu ia cu asalt combinatul Azovstal pentru a nu provoca şi mai multe victime în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestuia, dar să menţină în schimb blocada asupra oţelăriei pentru a sili combatanţii ucraineni de acolo să se predea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Kievul a cerut un culoar umanitar pentru evacuarea celor circa o mie de civili refugiaţi în interiorul combinatului şi a celor 400-500 de soldaţi ucraineni care sunt acolo răniţi, refuzând însă predarea soldaţilor care încă luptă, unii dintre ei aparţinând batalionului de extremă dreaptă Azov.
Două biserici ortodoxe în Ucraina
Ortodocşii ucraineni sunt împărţiţi între Biserica Ortodoxă aflată sub Patriarhia Moscovei şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei formată în urma unirii Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Kievului cu Biserica Ortodoxă autocefală ucraineană şi recunoscută în 2019 de Patriarhia de Constantinopol.
După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei s-a distanţat de patriarhul Moscovei, Kirill.
Acesta din urmă i-a descris pe opozanţii Rusiei în Ucraina drept ''forţe ale răului'', în timp ce mitropolitul Onufrie şi-a îndemnat fidelii să susţină armata ucraineană.