Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Cum arată și cât costă moneda de argint de la BNR

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, diametrul de 37 mm, greutate de 31,103 grame şi cant zimţat.

Aversul monedei redă imaginea casei lui Tudor Arghezi (Mărţişor), inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", anul de emisiune "2020", valoarea nominală "10 LEI" şi stema României.

Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura lui Tudor Arghezi suprapuse peste un fragment de manuscris cu textul unei poezii scrise de acesta. Imaginea cu noua monedă va fi disponibilă începând de luni.

Citeste si: Ministrul de Externe al Ungariei: "Vom continua programul de dezvoltare economică în Ardeal"

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 500 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 400 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare.
Monedele din argint cu tema 140 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi au putere circulatorie pe teritoriul României.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Altă monedă aniversară cu valoare nominală de 10 lei scoasă de BNR în 2020

Cum arată Casa Mărțișor a lui Tudor Arghezi

Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, un spațiu inedit datorită istoriei și amintirilor pe care le poartă cu ea, se află în casa în care a locuit poetul, unul dintre cei

trei mari inovatori ai limbajului poetic românesc, începând cu anul 1930, și s-a întipărit în memoria locală sub denumirea de „Mărțișor”.

Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială. Clădirea este compusă din parter și etaj, în total 18 camere, discrete, fără a epata în vreun fel, la care se adaugă dependințele.

Citeste si: Când vine Moş Nicolae în 2020: Pregătiţi-vă ghetuţele!

În colecția de aici, publicul vizitator poate avea acces la obiecte de mobilier datând din acea vreme, cărți, obiecte de artă, fotografii, documente originale ale poetului Tudor Arghezi (1880-1967). În curtea casei, se află și tipografia Biletelor de papagal, unde astăzi sunt expuse volume, documente, reviste și imagini din istoria familiei și a întregului spațiu.

Mărțișor este cunocustă mai ales datorită livezii sale și prin intermediul atelierelor literare organizate de muzeografii români, destinate grădinițelor, școlilor, familiilor, în perioada 15 septembrie – 15 iunie, pe parcursul fiecărui an școlar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si