Bogdan Olteanu se afla pe a treia treapta in ierarhia conducerii Banci Nationale a României, dupa guvernatorul Mugur Isarescu si primviceguvernatorul Florin Georgescu.

BNR este condusa de un consiliu de administratie, numit de Parlament, format de noua membri, din care un guvernator, un primviceguvernator, doi viceguvernatori si cinci membri simpli.

"BNR mentioneaza ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membri ai conducerii executive", a precizat banca centrala, intr-un comunicat transmis presei.

Banca Nationala tine sa sublinieze ca faptele pentru care Bogdan Olteanu este anchetat de Directiei Nationale Anticoruptie "vizeaza activitatea acestuia desfasurata inainte de incredintarea de catre Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți pantalonoase”- antena3.ro

Citeste si: Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii- wowbiz.ro

Statutul BNR, adoptat prin Legea 312/2004 si intrat in vigoare la 30 iulie 2004, prevede, la articolul 33, alineatul 6, ca "revocarea din functie a oricarui membru al consiliului de administratie se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave".

Legislatia nu prevede ce abateri pot fi considerate grave, fiind la latitudinea parlamentarilor sa dec ida daca exista sau nu motive pentru revocare.

De altfel, nu exita nicio alta modalitate de revocare a unui membru al conducerii BNR.

"Nici un membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a României nu va fi schimbat din functie din alte motive sau prin alta procedura decât cea prevazuta la alin.

(6)", prevede Statutul BNR.

Documentul prevede ca hotarârea de revocare din functie a membrilor consiliului de administratie al BNR poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 15 zile de la publicarea. in Monitorul Oficial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si