Consumul de apă din fântâni, atât publice, cât și individuale, este nesigur pentru locatarii din județul Buzău. Mai mult de jumătate din probele prelevate de DSP Buzău au arătat că există riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".

Situație îngrijorătoare pentru locatari

DSP Buzău trage un semnal de alarmă asupra consumului de apă din fântâni. Aprovizionarea cu apa fântânilor și folosirea acesteia pentru consum direct sau în alte întrebuințări gospodărești ridica riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".

Avertismentul oferit de Direcția de Sănătate Publică din Buzău vine după prelevarea de mai multe probe de la începutul anului. Peste 60% din probele prelevate atât din fântânile publice, cât și din fântânile individuale, demonstrează că apa nu este sigură, potabilă, iar specialiștii recomandă întreruperea consumului apei din fântâni.

Copiii și vârstnicii sunt cei mai afectați de bolile din apă

Copiii și vârstnicii sunt cei mai afectați de bolile din apă

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"În semestrul I 2023, supravegherea calităţii apei de fântână în cadrul Programului local de Sănătate s-a realizat astfel: s-au recoltat un număr de 38 probe de apă din fântâni publice selecţionate şi s-au analizat chimic şi microbiologic.

Analizele au relevat următoarele neconformităţi: la parametrii chimici amoniu= 13 probe neconforme (34,21%); bor= 3 probe neconforme (7,89%); conductivitate= 4 probe neconforme (10,52%); nitriţi= 1 probă neconformă (2,63%); nitraţi= 5 probe neconforme (13,15%). La toţi parametrii microbiologici s-au înregistrat neconformităţi, astfel: bacterii coliforme= 16 probe neconforme (42,10%); Escherichia coli= 7 probe neconforme (18,42%); enterococi=12 probe neconforme (31,57%) s.a.m.d…. Cel mai mare indice de nepotabilitate a apei s-a înregistrat pentru apele de fântână", potrivit raportului transmis de DSP către Agerpres.

Citește și: VIDEO- Alertă de E. coli în apa Mării Negre! Ce au transmis autoritățile

Copii și bătrâni, aflați în pericol

Se pare că "boala apei" afectează cel mai mult copiii și bătrânii. În raportul DSP Buzău se precizează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, dar și persoanele vârstnice, sunt mai mult predispuse de îmbolnăvirea cu "boala apei".

Risc ridicat de îmbolnăvire cu "boala apei"

Risc ridicat de îmbolnăvire cu "boala apei"

[Sursa foto: Freepik]

"S-a constatat şi în anul 2023 că dezinfecţia apei de fântână, precum şi igienizarea generală a fântânilor se fac ocazional, nerespectându-se prevederile legale în vigoare. Riscul consumului apei din fântână cu concentraţie de nitraţi peste 50 mg/l la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani este reprezentat de intoxicaţia acută cu nitriţi, iar la bolnavii cronici şi la persoanele în vârstă poate să apară intoxicaţia cronică. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriţi, nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul sa apară 'boala apei' manifestată prin: greţuri, vărsături, dureri de cap, ameţeli, anemie", a continuat DSP, în același comunicat.

Această boală, cauzată de apele din fântâni, se manifestă prin amețeli, dureri de cap, grețuri și vărsături, dar și anemie.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Apariția bolii din fântâni se datorează faptului că igienizarea și curățarea acestora nu se realizează conform legilor, făcându-se doar ocazional.

Citește și: Șapte persoane, printre care și doi copii, diagnosticați cu toxiinfecție alimentară, după ce au participat la o înmormântare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si