Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- "Boala apei" pune în pericol locuitorii din Buzău. Principalele simptome: amețeli, dureri de cap, grețuri și vărsături, dar și anemie. Anunțul făcut de Direcția de Sănătate Publică

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a anunțat că apa din fântânile din județ, în urma testărilor efectuate în prima parte a anului 2023, ridică riscul de îmbolnăvire cu "boala apei". 60% din probele prelevate demonstrează că apa nu este potabilă.

Elena Tasca,

Apă toxică la fântânile din Buzău

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Consumul de apă din fântâni, atât publice, cât și individuale, este nesigur pentru locatarii din județul Buzău. Mai mult de jumătate din probele prelevate de DSP Buzău au arătat că există riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".

Situație îngrijorătoare pentru locatari

DSP Buzău trage un semnal de alarmă asupra consumului de apă din fântâni. Aprovizionarea cu apa fântânilor și folosirea acesteia pentru consum direct sau în alte întrebuințări gospodărești ridica riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".

Avertismentul oferit de Direcția de Sănătate Publică din Buzău vine după prelevarea de mai multe probe de la începutul anului.

Peste 60% din probele prelevate atât din fântânile publice, cât și din fântânile individuale, demonstrează că apa nu este sigură, potabilă, iar specialiștii recomandă întreruperea consumului apei din fântâni.

Copiii și vârstnicii sunt cei mai afectați de bolile din apă

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"În semestrul I 2023, supravegherea calităţii apei de fântână în cadrul Programului local de Sănătate s-a realizat astfel: s-au recoltat un număr de 38 probe de apă din fântâni publice selecţionate şi s-au analizat chimic şi microbiologic. Analizele au relevat următoarele neconformităţi: la parametrii chimici amoniu= 13 probe neconforme (34,21%); bor= 3 probe neconforme (7,89%); conductivitate= 4 probe neconforme (10,52%); nitriţi= 1 probă neconformă (2,63%); nitraţi= 5 probe neconforme (13,15%).

La toţi parametrii microbiologici s-au înregistrat neconformităţi, astfel: bacterii coliforme= 16 probe neconforme (42,10%); Escherichia coli= 7 probe neconforme (18,42%); enterococi=12 probe neconforme (31,57%) s.a.m.d…. Cel mai mare indice de nepotabilitate a apei s-a înregistrat pentru apele de fântână", potrivit raportului transmis de DSP către Agerpres.

Citește și: VIDEO- Alertă de E. coli în apa Mării Negre! Ce au transmis autoritățile

Copii și bătrâni, aflați în pericol

Se pare că "boala apei" afectează cel mai mult copiii și bătrânii. În raportul DSP Buzău se precizează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, dar și persoanele vârstnice, sunt mai mult predispuse de îmbolnăvirea cu "boala apei".

Risc ridicat de îmbolnăvire cu "boala apei"

[Sursa foto: Freepik]

"S-a constatat şi în anul 2023 că dezinfecţia apei de fântână, precum şi igienizarea generală a fântânilor se fac ocazional, nerespectându-se prevederile legale în vigoare. Riscul consumului apei din fântână cu concentraţie de nitraţi peste 50 mg/l la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani este reprezentat de intoxicaţia acută cu nitriţi, iar la bolnavii cronici şi la persoanele în vârstă poate să apară intoxicaţia cronică. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriţi, nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul sa apară 'boala apei' manifestată prin: greţuri, vărsături, dureri de cap, ameţeli, anemie", a continuat DSP, în același comunicat.

Această boală, cauzată de apele din fântâni, se manifestă prin amețeli, dureri de cap, grețuri și vărsături, dar și anemie.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Apariția bolii din fântâni se datorează faptului că igienizarea și curățarea acestora nu se realizează conform legilor, făcându-se doar ocazional.

Citește și: Șapte persoane, printre care și doi copii, diagnosticați cu toxiinfecție alimentară, după ce au participat la o înmormântare

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI