In articol:
Consumul de apă din fântâni, atât publice, cât și individuale, este nesigur pentru locatarii din județul Buzău. Mai mult de jumătate din probele prelevate de DSP Buzău au arătat că există riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".
Situație îngrijorătoare pentru locatari
DSP Buzău trage un semnal de alarmă asupra consumului de apă din fântâni. Aprovizionarea cu apa fântânilor și folosirea acesteia pentru consum direct sau în alte întrebuințări gospodărești ridica riscul îmbolnăvirii cu "boala apei".
Avertismentul oferit de Direcția de Sănătate Publică din Buzău vine după prelevarea de mai multe probe de la începutul anului.
"În semestrul I 2023, supravegherea calităţii apei de fântână în cadrul Programului local de Sănătate s-a realizat astfel: s-au recoltat un număr de 38 probe de apă din fântâni publice selecţionate şi s-au analizat chimic şi microbiologic.
Copii și bătrâni, aflați în pericol
Se pare că "boala apei" afectează cel mai mult copiii și bătrânii. În raportul DSP Buzău se precizează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, dar și persoanele vârstnice, sunt mai mult predispuse de îmbolnăvirea cu "boala apei".
"S-a constatat şi în anul 2023 că dezinfecţia apei de fântână, precum şi igienizarea generală a fântânilor se fac ocazional, nerespectându-se prevederile legale în vigoare. Riscul consumului apei din fântână cu concentraţie de nitraţi peste 50 mg/l la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani este reprezentat de intoxicaţia acută cu nitriţi, iar la bolnavii cronici şi la persoanele în vârstă poate să apară intoxicaţia cronică. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriţi, nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul sa apară 'boala apei' manifestată prin: greţuri, vărsături, dureri de cap, ameţeli, anemie", a continuat DSP, în același comunicat.
Această boală, cauzată de apele din fântâni, se manifestă prin amețeli, dureri de cap, grețuri și vărsături, dar și anemie.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Apariția bolii din fântâni se datorează faptului că igienizarea și curățarea acestora nu se realizează conform legilor, făcându-se doar ocazional.