In articol:
- "Febra Iepurelui", boala care a înspăimântat SUA
- Specialiștii au identificat mai multe tipuri de tularemie:
"Febra Iepurelui", denumirea populară a tularemiei, este boala care a înspăimântat în ultimul deceniu Statele Unite ale Americii. Numărul cazurilor a crescut alarmant conform unui raport recent al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
"Febra Iepurelui" este cauzată de bacteria Francisella tularensis. Boala infecțioasă se transmite prin mai multe mijloace, inclusiv prin mușcături de căpușe sau muște infectate, prin contact direct cu animale infectate și surse de hrană sau apă contaminate.
"Febra Iepurelui", boala care a înspăimântat SUA
Tularemia este boala care a cunoscut o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în ultimul deceniu, în Statele Unite ale Americii. CDC a raportat, în ultimul deceniu, o creștere de 56% față de perioada 2001-2010. Din cele 2.462 de cazuri raportate, 984 au fost confirmate, iar 1.475 au fost considerate „probabile”.
Cele mai comune simptome ale tularemiei sunt febra, durerea de cap, oboseala, durerile musculare și umflarea ganglionilor limfatici.
Specialiștii au identificat mai multe tipuri de tularemie:
1. Tularemia ulceroglandulară
Simptome: febră mare, frisoane, dureri de cap și oboseală extremă, precum și prin dezvoltarea unui ulcer pe piele la locul infectat.
Citeste si: A murit pictorul Neculai Iorga- kanald.ro
Citeste si: Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?- wowbiz.ro
Citeste si: O companie aeriană a dat în judecată un pasager și îi cere despăgubiri de 15.000 de euro- antena3.ro
2. Tularemia tifoidă
Simptome: febră, epuizare și pierdere în greutate.
3. Tularemia orofaringiană
Simptome: durere în gât, greață, vărsături și diaree.
4. Tularemia oculoglandulară
Simptome: inflamație și durere oculară, adesea cu conjunctivită
5. Tularemia pneumonică
Simptome: tuse uscată, dificultăți respiratorii și dureri toracice
În cazuri rare, tularemia poate duce la complicații grave, cum ar fi meningita.
Conform rapoartelor CDC, populațiile indigene americane au un risc de cinci ori mai mare de a contracta tularemia decât populația albă, din cauza activităților tradiționale care implică contactul sporit cu fauna sălbatică și artropodele infectate.
"Febra Iepurelui" este clasificată ca agent de nivel 1 din cauza potențialului său de utilizare în bioterorism, potrivit ziare.com.