Rabia este o boala determinata de virusul rabic, transmis de la animale cu sange cald la om, scrie adevarul.ro. Afectiunea poate fi prevenita prin vaccinare.

"In sectia noastra vaccinul antirabic este cel mai folosit. Rabia, din pacate, este o boala mortala. N-am vazut niciun pacient cu rabie care sa fi scapat“, spune Andreea Udrea, medic specialist boli-infectioase.

"Virusul care determina rabia, sau turbarea, cum este boala cunoscuta in popor, rezista la temperaturi scazute si la uscaciune, in schimb este sensibil la lumina, caldura, alcool, acizi tari etc.

Virusul poate fi transmis de caini, pisici, animale salbatice etc., insa exista si cazuri atipice", spune medicul.

Daca pacientul prezinta deja simptome de boala, demersul este, practic, tardiv, aceasta insemnand ca boala deja evolueaza. Simptomele pot sa apara intr-un interval cuprins intre cateva zile si un an, insa in cele mai multe cazuri se manifesta la 4-6 saptamani de la muscatura sau contactul cu saliva animalului infectat.

Primele simptome sunt, de obicei, durerea si amorteala la nivelul muscaturii, urmate de alte simptome prea putin specifice: tuse sau senzatie de uscaciune, febra, furnicaturi sau mancarime la nivelul plagii, stare de anxietate. Cand boala evolueaza simptomele se complica si cu spasme musculare la nivelul fetei, al diafragmei, convulsii, frica, anxietate, halucinatii, coma, paralizie, fluctuatii mari ale temperaturii corpului etc.

Citeste mai multe aici


Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si