Bobotează 2024. În această zi de mare sărbătoare, un rol important îl are aghiasma. În ce zi trebuie luată de la biserică și timp de câte zile se bea. Ce spun preoții?

Aghiasma de la biserică

Aghiasma de Bobotează de ia de la biserică pe data de 5 ianuarie 2024 sau pe data de 6 ianuarie 2024, dimineața. Credincioșii merg la slujbă, unde preoții sfințesc aghiasma.

Aghiasma, prin denumire, înseamnă sfințire. Termenul se referă atât la sfințirea apei, cât și la slujba prin care este sfințită.

Apa sfințită la biserică, aghiasma, se ia de credincioși în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Creștinii nu trebuie să mănânce nici măcar anafura. Prima oară se bea aghiasma, după care se mănâncă anafura.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Aghiasma este utilizată de creștini nu doar pentru consumul propriu, pentru curățarea trupului și a sufletului, ci și pentru alte treburi, cum ar fi sfințirea casei, a gospodăriei, a animalelor sau a pământului.

Citește și: Mesaje în Ajun de Bobotează 2024: „În această zi sfântă, să ne curățăm sufletele de griji”

preoti aghiasma lume biserica

Bobotează 2024

[Sursa foto: Sursa Inquam Photos / Cristi Vescan]

Câte zile se bea apa sfințită?

Potrivit preoților, apa sfințită se bea timp de opt zile. Agheasma se consumă în perioada dintre Praznicului Bobotezei, din ziua înaintea Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la data de 13 ianuarie. Cele opt zile în care se bea apa sfințită, pe stomacul gol, simbolizează veșnicia.

preot aghiasma

Bobotează 2024

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

"Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică.

Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice. Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt", predica Preafericitul Patriarh Daniel.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si