Boboteaza 2023, zi liberă- 6 ianuarie? Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Autoritățile au dorit ca în 2023 sărbătorile din 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan să fie zile libere din partea statului pentru angajații din România.

Boboteaza 2023, zi liberă.

Boboteaza, zi liberă pe 6 ianuarie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Este zi liberă pe 6 ianuarie 2023 de Bobotează?

Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox și de la începutul fiecărui an.

Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect în care se dorea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere din partea statului pentru români, informează deputatul USR, Cristian Seidler. 

Numărul de zile rămase de anul trecut pentru aprobarea proiectului nu a permis ca propunerile să poată fi adoptate pentru că sunt mai mulți pași care trebuie urmați legislativ.

Citește și: Prima ședință de guvern din 2023. Ce acte normative sunt pe masa Executivului

Avocatnet.ro a explicat că pentru ca proiectele să intre în vigoare este nevoie ca deputații să se întâlnească pentru a vota cele două propuneri, lucru care nu a putut avea loc pentru că pe 23 decembrie aceștia au intrat în vacanță. Dacă reuniunea ar fi avut loc propunerile ar fi trebuit să stea la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii două zile pentru propunerea de 6 ianuarie și cinci zile pentru zilele de 6 și 7 ianuarie 2023. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Dacă propunerile sunt constituționale acestea merg la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgate, trebuie publicate în Monitorul Oficial al României și după trei zile intră în vigoare.

Șansele ca 6 și 7 ianuarie să fie libere sunt mici pentru că timpul rămas pentru a fi aprobate a fost destul de scurt. Cele două zile ar putea deveni libere din partea statului din anul 2024 dacă proiectele vor urma parcursul legislativ.

Boboteaza 2023, zi liberă.

Boboteaza, zi liberă pe 6 ianuarie 2023?

Sărbători legale 2023: calendarul zilelor libere pentru angajații din România

În ședința de miercuri, 28 decembrie, Guvernul a decis care vor fi zilele libere din partea statului în 2023. Bugetarii împreună cu elevii vor avea parte de trei weekenduri prelungite în anul 2023. 

Zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august vor fi liber pentru angajații sistemului bugetar. Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, cade într-o zi de marți, astfel Guvernul oferă românilor sau mini-vacanță de vineri până la miercuri, decretând zi nelucrătoare ziua de luni 2 ianuarie. Guvernul României va face punte de Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Sfânta Maria, zilele care sunt sărbători legale nelucrătoare, potrivit Codului Muncii.

Citește și: Cât costă azi litrul de motorină și benzină, după eliminarea compensării de 50 de bani de la 1 ianuarie 2023

În 2023 vor fi 15 zile libere legale, dintre care 12 vor fi în timpul săptămânii. La acestea se adaugă cele trei zile libere pentru bugetari, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

  • 1 ianuarie – duminică, Anul Nou
  • 2 ianuarie – a doua zi dupa Anul Nou
  • 23 ianuarie- (doar pentru bugetari), luni, Ziua Unirii Principatelor Române 
  • 24 ianuarie – marți, Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie – vineri, Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică, Prima zi de Paște
  • 17 aprilie – luni, a doua zi de Paște
  • 1 mai – luni, Ziua Muncii
  • 1 iunie – joi, Ziua Copilului
  • 2 iunie- vineri, Ziua Copilului, doar pentru bugetari
  • 4 iunie – duminică, prima zi de Rusalii
  • 5 iunie- luni, a doua zi de Rusalii
  • 14 august- luni, Adormirea Maicii Domnului, doar pentru bugetari
  • 15 august – marți, Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – joi, Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri, Ziua Națională a României
  • 25 decembrie – luni, Prima zi de Crăciun
  • 26 decembrie – marți, a doua zi de Crăciun

Boboteaza 2023, zi liberă.

Boboteaza, zi liberă pe 6 ianuarie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Zile libere din partea statului în 2023: ce se întâmplă cu angajații care lucrează în zilele libere din partea statului?

Potrivit legislației în vigoare, în zilele libere legale nu se lucrează. Excepție de la regulă fac doar domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă. În acest caz, angajații fie vor fi plătiți în plus pentru zilele lucrate, fie vor primi timp liber în continuare în 30 de zile.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Guvernul acordă noi zile libere pentru bugetari pentru anul 2023

În România, legislația prevede acordarea a 15 zile libere legale. De cele mai multe ori, dacă aceste zile pică în apropierea weekendului, românii profită de ocazie pentru a-și planifica mini-vacanțe, făcând astfel legătura între zilele libere legale și weekend.

Citește și:  Pe ce dată pică Paștele în 2023? De mult nu a mai fost așa!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si