Boli de piele - 5 afecţiuni care se complică din cauza soarelui! Razele UV sunt un real pericol!
Pe langa momente pline de distractie, in urma vacantei de vara te poti alege si cu "aminitiri" mai putin placute, dintre care cele mai periculoase sunt si bolile de piele. Pe langa arsurile solare ce apar drept consecinta a expunerii necorespunzatoare la soare, razele UV produc si alte efecte negative asupra aspectului si sanatatii pielii tale. Printre altele, acestea sunt responsabile si de agravarea bolilor cutanate.
Suferi de una dintre aceste 5 boli cutanate? Fereste-te de soare!
Dermatozele agravate sunt acele afectiuni cutanate care, sub actiunea razelor UV, fie se complica, fie recidiveaza. Acestea se manifesta, de cele mai multe ori, doar pe suprafata afectata si rareori se extind si in alte zone ale corpului. Asadar, daca ai una dintre cele 5 boli enumerate mai jos ar trebuie sa stai departe de razele soarelui!
Dermatita atopica sau seboreica
Dermatita atopica si cea seboreica poate capata forme grave daca stai la soare, in mod repetat, pentru perioade lungi de timp. In cazul in care apar complicatii, ele sunt semnalate de placi rosii, uneori cu vezicule, dar si de aparitia pielii descuamate, in cazul persoanelor cu ten atopic.
Soarele poate declansa bacteriile responsabile de aparitia herpesului care apare la nivelul buzelor. Pentru a combate acest efect deloc placut, recomandat este sa folosesti balsam de buze cu fotoprotectie pe parcursul zilelor de vara, dar mai ales in timpul sesiunilor de plaja.
Acneea
Chiar daca se crede ca acneea este ameliorata de expunerea la soare, acest efect poate fi unul inselator. De fapt, atunci cand pielea este expusa la bai de soare, aceasta are tendinta de a se ingrosa, ca reactie impotriva razelor UV. Urmarea este ca se obstructioneaza canalele de evacuare a glandelor de grasime si astfel se formeaza comedoanele, adica punctele negre care pot deteriora aspectul tenului.
Lupusul
De pe lista bolilor fotosensibile nu putea lipsi lupusul. Persoanele care au aceasta afectiune pot observa imediat efectele negative pe care baile de soare le au asupra pielii lor. Mai exact, acestea se manifesta prin inrosirea pielii fetei, in zona T, dar pot fi afectate si pleoapele sau scalpul. In cazuri mai grave, izolate, leziunile prezinta si scuame(piele deshidratata, care se cojeste).
Rozaceea
Rozaceea este si a ea o boala ale caror simptome se pot agrava ca urmare a expunerii indelungate la soare. Radiatiile UV favorizeaza efectul de vasodilatatie in special la nivelul fetei. Consecinta este ca tenul se inroseste si apare senzatie de mancarime. Pot aparea chiar si pustule, in special in zona pometilor.
Pe langa toate aceste afectiuni care sunt agravate de razele soarelui exista si boli derivate din arsuri solare. Atat unele cat si celelalte pot favoriza aparitia cancerului de piele, asa ca iti recomandam sa eviti baile de
soare.