Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale din cadrul examenului national de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate in perioada 12-22 februarie 2018 si sunt asteptati sa participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a si a XIII-a, dar si absolventi din promotiile anterioare. Probele scrise vor avea loc din 25 iunie.
”Examenele sunt in afara legii intrucat Bacalaureatul poate fi sustinut, conform Legii educatiei, numai de catre absolventii de liceu.
El mai spune ca cele patru probe orale ale examenului de Bacalureat, desi ii avantajeaza pe elevi, bulverseaza programul scolar din aceasta perioada.
”Ganditi-va ca, in aceeasi zi, elevii trebuie sa participe si la competente si, totodata, sa isi faca si orele de curs. Lucrul este valabil si pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil ”, afirma Marius Nistor.
Conform alineatului 2 al articolului 77 din Legea educatiei nationale, "elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat".
Pe de alta parte, insa, in conunicatul prin care anunta inceperea probelor orale ale examrnului, Ministerul Educatiei invoca articolul 78 alineatul din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca aceste evaluari pot fi organizate si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant, in timpul anului scolar, pe parcursul semestrului al II-lea, in fata unei comisii prezidate de directorul unitatii de invatamant si numite prin decizie a inspectorului