Un studiu realizat de InfoCons, (Organizația pentru Protecția Consumatorilor) realizat pe cutiile de bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România, arată că acestea conțin până la 10 E-uri și au în proporție de 70.63% zahar.

Citește și: Cadourile de Ziua Îndrăgostiților, un real pericol. ANPC: „Produsele originale nu se vând cu sacoșa”

Ce conțin bomboanele periculoase oferite de Valentine's Day 

După ce au fost centralizate și analizate, studiul pe cele 126 de produse a arătat faptul că 0.8% din produse au 10 aditivi alimentari. Din punct de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao, 39.68% din produse menționează cantitatea produsului. Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouăle, lichiorul sau nuca de cocos.

Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Pralinele au până la 10 E-uri!

Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Pralinele au până la 10 E-uri!

[Sursa foto: InfoCons]

Dintre produsele analizate doar 7,93% aveau ca prim ingredient ciocolata, ciocolata amăruie, ciocolata cu lapte sau ciocolata neagră. De asemenea, doar 5,5% aveau ca principal ingredient siropul de glucoză, iar 2,38% aveau ca prim îngredient crema de praline.

Totodată, cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs. Iar cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs, conform aceluiași raport InfoCons.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Cadouri de Valentine's Day 2023 pentru iubit sau iubită. Cum să surprinzi persoana iubită cu un cadou minunat?

„Și de 14 februarie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bombaone, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator, distribuitor sau ingredientul principal.

Și pe 14 februarie luam atitudine!”, a precizat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Pralinele au până la 10 E-uri!

Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Pralinele au până la 10 E-uri!

[Sursa foto: PixaBay]

În cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18% lapte în substanță solidă uscată a fost obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Lista neagră de alimente care cresc riscul de cancer. Medicii au dezvăluit lista de la A la Z

Cele mai periculoase E-uri din alimente

Unele dintre cele mai controversate elemente din alimentele sunt aditivii alimentari, potrivit InfoCons. De exemplu, aditivul alimentar E 221 este unul periculos deoarecere benzoații consumați frecvent pot provoca fenomene alergice, ca de exemplu: cefalee, urticarie, eczema și dermatite atopice. Totodată, InfoCons avertizează asupra faptul că acidul benzoic este cuprins și în grupa aditivilor cu risc de intoleranță respiratorie, putând produce chiar șoc anafilactic.

Și E 476 este un aditiv periculos pentru copii, doza zilnică admisă pentru consumul uman fiind de până la 7,5 mg/kg corp. 

De aceea, OMS încurajează autoritățile naționale să monitorizeze și să se asigure că aditivii alimentari din alimentele și băuturile produse în țările lor respectă utilizările, condițiile și legislația permise. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si