In articol:
Un studiu realizat de InfoCons, (Organizația pentru Protecția Consumatorilor) realizat pe cutiile de bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România, arată că acestea conțin până la 10 E-uri și au în proporție de 70.63
Citește și: Cadourile de Ziua Îndrăgostiților, un real pericol. ANPC: „Produsele originale nu se vând cu sacoșa”
Ce conțin bomboanele periculoase oferite de Valentine's Day
După ce au fost centralizate și analizate, studiul pe cele 126 de produse a arătat faptul că 0.8% din produse au 10 aditivi alimentari. Din punct de vedere al conținutului de substanță uscată de cacao, 39.68
Dintre produsele analizate doar 7,93% aveau ca prim ingredient ciocolata, ciocolata amăruie, ciocolata cu lapte sau ciocolata neagră.
Totodată, cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportata la 100 grame de produs. Iar cantitatea de zaharuri variază între 32g și 67.7g raportata la 100 grame de produs, conform aceluiași raport InfoCons.
„Și de 14 februarie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bombaone, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator,
În cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18% lapte în substanță solidă uscată a fost obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Lista neagră de alimente care cresc riscul de cancer. Medicii au dezvăluit lista de la A la Z
Cele mai periculoase E-uri din alimente
Unele dintre cele mai controversate elemente din alimentele sunt aditivii alimentari, potrivit InfoCons. De exemplu, aditivul alimentar E 221 este unul periculos deoarecere benzoații consumați frecvent pot provoca fenomene alergice, ca de exemplu: cefalee, urticarie, eczema și dermatite atopice. Totodată, InfoCons avertizează asupra faptul că acidul benzoic este cuprins și în grupa aditivilor cu risc de intoleranță respiratorie, putând produce chiar șoc anafilactic.
Și E 476 este un aditiv periculos pentru copii, doza zilnică admisă pentru consumul uman fiind de până la 7,5 mg/kg corp.
De aceea, OMS încurajează autoritățile naționale să monitorizeze și să se asigure că aditivii alimentari din alimentele și băuturile produse în țările lor respectă utilizările, condițiile și legislația permise.