Close sidebar
Close sidebar

Bran, cel mai vizitat loc. Castelul Bran, intre istorie si legenda. Ati fost aici?

In jurul Castelului Bran s-a dezvoltat una dintre cele mai infloritoare zone turistice din tara.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Fie ca vrea istorie si legendă ori ca pune pret pe traditie si agroturism, fiecare calator ajuns aici va fi pe deplin multumit. George Mihai si Vlad Ciobanu va propun astazi o experienta cu aer de Alpi, la poalele Bucegilor. Dumneavoastra ati fost aici?
„Poate parea greu de crezut ca mai sunt romani care n-au vizitat Castelul Bran. Uite, ai unul in fata ta! Oh, nu pot sa cred! Spre rusinea mea... Pe cuvant! Dar nicio problema, niciodata nu e prea tarziu.”

„M-am intrebat, oare, ce-i atrage mai degraba pe oameni aici, ii atrage istoria castelului? Ii atrage povestea Reginei Maria sau legenda contelui? Eu as spune ca toate cele trei aspecte sunt puncte de interes pentru oaspetii nostri Branul, pana la urma, ca parte de castel, in primul rand, este un loc incarcat de traditie, istorie si mister.”
Exista, iata, deja, un milion de oameni, care va trec pragul in fiecare an, multi dintre ei, spuneam, straini, care da, poate ca ajung aici insetati de povestile astea...

Undeva peste 60% ar fi procentajul in ceea ce priveste partea de vizite a turistilor straini. Si-apoi, de Dracula, cine n-a auzit, pana peste hotare, in cele mai indepartate locuri? Categoric, asa este.

Noi incercam sa le oferim toata povestea Reginei Maria, pentru ca este o poveste frumoasa, vorbim despre o regina importanta a Romaniei, o regina care a avut o mare contributie la infaptuirea Marii Uniri din 1918, drept pentru care a si primit in dar, de la brasoveni, castelul Bran.

Initial, a avut un rol militar, a fost o fortareata, o cetate de aparare. Era situata ca si punct de legatura intre cele doua provincii, Transilvania si Valahia. O vama. O vama, sigur ca da. Unde se percepea procentul de 3% din valoarea marfurilor care tranzitau acest pas. Ulterior, Castelul Bran va deveni casa unei regine, o resedinta regala de vara, o resedinta preferata, „micul meu castel de la Bran”, castelul sau de vis, pe care trebuie sa recunosc ca l-a transformat intru totul, pentru a-l putea locui.

Sunt foarte multe piese de mobilier frumoase care, intr-adevar, nu fac parte din colectia Reginei Maria pentru ca, din anul 2009, Castelul Bran a devenit castel privat. In anul 2006, Statul Roman a hotarat retrocedarea acestui castel mostenitorilor principesei Ileana, fiica favorita a Reginei Maria si-atunci, in momentul in care proprietarii actuali au revenit la Bran, l-au redecorat intru totul, cu piese din colectia personala.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Ce-i uimeste, oare, cel mai mult, pe oaspetii vostri Arhitectura in sine. Castelul a fost prevazut cu subsol, parter, 4 etaje. Incaperile. Dormitorul Reginei, care are foarte multe obiecte de cult religios. Mai mult decat atat, avem sala de muzica, sala cea mai spatioasa din castelul Bran.

Branul a fost locul unde Regina Maria se regasea. A fost locul in care niciodata nu se simtea stinghera si asa cum spunea ea, de cele mai multe ori, isi regasea intimitatea. E greu si-n zilele noastre sa-ti regasesti intimitatea, dar pana la urma asta nu-i ceva rau, pentru ca ne dorim ca tot mai multi sa vina si sa descopere istoria adevarata a acestui castel. Eu va multumesc! Cu mare drag! Si sper sa ne revedem curand. Doamne-ajuta! Si eu sper sa ne vedem!

Imi pare rau ca n-am reusit sa invat si doua boabe de Germana, ca ar fi fost tabloul complet. Cateva cuvinte, da. Wilkommen! Suntem la Bogdan, la Simon. Locul in care poti sa te transferi asa, cu ochii mintii macar la poalele Alpilor, nu ale Bucegilor. Exact! Am vrut sa recreem o mica poveste tiroleza aici, in spatiul mioritic. Da... se pupa, se potriveste. Se potriveste, da!

Asta a pornit pur si simplu de la o pasiune de-a voastra? Adica ati umblat, v-a placut ce-ati vazut si ce-ati zis? Exact... nu ne-am ocupat cu tipul asta de afacere inainte. Ne-a placut foarte mult zona Tirolului. Sa oferiti experienta asta si altora. Si-am vrut, exact, sa facem o alternativa turistilor care frecventau zona Bran-Moeciu. Ma gandesc... tot culoarul asta Rucar-Bran... E ticsit de pensiuni, hoteluri si case de oaspeti de tot felul. Da. Dar... Unele cu specific, altele fara. Voi cred ca sunteti singura care iese din tipare un pic. Exact!

Sunteti puterea exemplului si nu e putin lucru sa vii la Bran si sa poti sa te simti, cu siguranta, cu mult mai putini bani, la fel ca-n Tirol, nu? Exact, exact... E o experienta completa, spuneam. Nu stiu cum arat, cat sunt de haios si-asa... pe Bogdan vine foarte bine costumul. Multumesc, si pe tine la fel. Are o denumire asta, poti sa ne spui ceva despre el, de unde l-ati luat... Costumele sunt de inspiratie bavareza, chiar daca noi avem influente tiroleze dar tot din influente germanice, pana la urma. Aceeasi familie, da. Eu ma intreb, oare, daca la castelul Bran m-as fi plimbat asa imbracat, crezi ca atrageam atentia? Poate aparea chiar si Vlad. Insusi, contele.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Mobilierul din restaurant, mobilierul din camere e facut pe comanda. Personalizat. Pe comanda, da, facut la noi, in Romania. Am avut noroc sa lucram cu doi mesteri tamplari foarte priceputi. Mobilierul pictat natural. Sunt reproduceri ale mobilierului din zona Tirolului din anii 1700-1800. Se potrivesc. Antichizat, patinat, multa lume are impresia ca este... Autentic. Foarte vechi, mobilierul, da. El are doar 5 ani vechime.

Omul vine in principal datorita castelului, care este principalul punct de atractie al zonei. Lumea initial venea datorita turismului rural. Asa a crescut zona. Pe parscurs, romanii, incercand si turismul de afara, au acceptat si un altfel de turism, in care sa vina, sa se simta bine, sa beneficieze de servicii de calitate. Deci nu-i tocmai usor sa faci turism la Bran pentru ca omul iti calca pragul dar important e sa stii sa-l faci sa ramana. Trebuie sa vina sia doua oara, si-a treia oara...

Avem restaurant, la care vin si clienti din afara pensiunii. Regasim si preparate cu specific german? Bineinteles, avem si cateva preparate cu specific bavarez, tirolez. Avem si bere. Avem si bere, da. Prost! Prost! Noroc, pe romaneste. Noroc, pe romaneste, da. Langa preparatele delicioase, de inspiratie germana, merge de minune o bere nefiltrata. Nefiltrata, da, nepasteurizata si cu halba brumata. Spuneam ca fortam primavara. O facem aici, la Simon, la Bran, locul unde sunteti bineveniti daca vreti sa simtiti un pic de Tirol pe plaiuri mioritice. Va asteptam cu mare drag. Doamne-ajuta! Sanatate!

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI