Degustarea brânzeturilor este o experiență în sine, drept urmare, trebuie făcută ca la carte. Dacă în trecut, telemeaua cu roșii era preferată românilor, acum gusturile s-au schimbat. Alina Iancu, specialist în domeniu, ne arată că și oierii români sunt extrem de pricepuți în a face brânzeturi fine.

Citește și: VIDEO- Șunca românească va avea gust de jamon. Porcii vor fi hrăniți cu o nouă cultură de cereale

Alina Iancu, specialist brânzeturi: „Am început să apreciem cât mai mult brânzeturile maturate pentru că în România în ultimii 4-5 ani au apărut mai mulți producători de brânză maturată, brânzeturi artizanale.”

Artizanii români au început să producă brânzeturi făcute de francezi

„Aceasta este o brânză de fermă produsă în Cornești lângă Cluj și este maturată 12 luni. Este o brânză cu pastă tare care este ideală pentru a fi servită pe un platou alături de vin de un pahar de vin, de o bere artizanală.”

Aceste sugestii de platou sunt și în mintea clienților care cumpără brânzeturi fine din băcănii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Marius Tudosiei, proprietar băcănie: „Sunt două direcții spre care se îndreaptă consumatorii în momentul acesta. Vorbim de brânzeturile proaspete sau maturate, dar din astea din categoria telemea sau urdă. De partea cealaltă cu o pondere din ce în ce mai mare regăsim brânzeturile maturate.”

În acest magazin cu produse artizanale, regăsim toate sortimentele de brânză de lux, iar timpul de maturare face diferența între gusturi.

„Uite, de exemplu, asta este o brânză cu prune, iar timpul de maturare depășește 6 luni și oamenii trebuie să știe că în momentul în care cumpără o brânză maturată plătesc produsul, dar plătesc timpul de așteptare.”

Specialiștii recomandă să nu se cumpere mai mult de 200 e de grame de brânză maturată, pentru că aceasta se consumă în cantități mici fiind foarte aromată.

O bucată de brânză bri pornește de la 30 de lei, brânza maturată 6 luni pornește de la 100 de lei pe kilogram, iar cea maturată 14 luni atinge 150 de lei pe kilogram.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si