Potrivit MNIR, bratara este deosebit de importanta pentru patrimoniul national, fiind o piesa unicat, singura de acest tip descoperita pana in prezent. Podoaba are un capat terminat printr-o protoma in forma de cap de animal, datata in secolul I a. Chr.

Din nefericire, piesa salvata este incompleta, fiind partial distrusa, reconstituirea completa a piesei fiind imposibila in acest moment. Cu toate acestea, exceptionala bratara realizata din aur pune intr-o noua lumina civilizatia dacica de la sud de Carpati, de la care, pana in acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrarie realizate din argint, se mai

arata in comunicat.

Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Olt au recuperat bijuteria de la un barbat in varsta de 27 de ani, din comuna Optasi, judetul Olt.

Muzeul National de Istorie a Romaniei va organiza marti, de la ora 11.00, o conferinta de presa in cadrul careia va fi prezentata bratara.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pana in prezent, au fost recuperate 13 bratari dacice din 24 existente, potrivit procurorului general, Augustin Lazar.

Procurorii urmaresc prin Interpol bratarile lipsa, precum si piese Koson, care au fost furate din situl din Muntii Orastie.

Procurorul general al Romaniei declara pentru News.ro ca cele 11 spirale exista, unele se stiu in ce tari se afla, exista fotografii ale artefactelor si este convins ca se pot recupera.

"Unele bratari sunt in Uniunea Europeana, prin state cu piata foarte dezvoltata de antichitati, si altele in Statele Unite. Dar, pe langa bratari, avem scuturile pe care le urmarim, sunt piesele Koson, piesele Lysimach... Sunt cantitati mari, din pacate, care s-au furat de acolo. Noi trebuie sa ne protejam mai bine siturile decat am facut-o pana acum ”, declara Augustin Lazar in ianuarie 2016.

Sursa foto


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si