Close sidebar
Close sidebar

Bratara dacica recuperata de politistii din Olt este autentica. Podoaba din aur de 24 de karate cantareste 108 grame

Bratara dacica din aur cu un capat in forma de animal care a fost recuperata recent de la un barbat in varsta de 27 de ani din judetul Olt este autentica si va fi expusa marti la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in prezenta procurorului general, Augustin Lazar, cel care a deschis in 2004 dosarul de recuperare a acestor piese de patrimoniu.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Potrivit MNIR, bratara este deosebit de importanta pentru patrimoniul national, fiind o piesa unicat, singura de acest tip descoperita pana in prezent. Podoaba are un capat terminat printr-o protoma in forma de cap de animal, datata in secolul I a. Chr.

Din nefericire, piesa salvata este incompleta, fiind partial distrusa, reconstituirea completa a piesei fiind imposibila in acest moment. Cu toate acestea, exceptionala bratara realizata din aur pune intr-o noua lumina civilizatia dacica de la sud de Carpati, de la care, pana in acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrarie realizate din argint, se mai arata in comunicat.

Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Olt au recuperat bijuteria de la un barbat in varsta de 27 de ani, din comuna Optasi, judetul Olt.

Muzeul National de Istorie a Romaniei va organiza marti, de la ora 11.00, o conferinta de presa in cadrul careia va fi prezentata bratara.

Pana in prezent, au fost recuperate 13 bratari dacice din 24 existente, potrivit procurorului general, Augustin Lazar.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Procurorii urmaresc prin Interpol bratarile lipsa, precum si piese Koson, care au fost furate din situl din Muntii Orastie.

Procurorul general al Romaniei declara pentru News.ro ca cele 11 spirale exista, unele se stiu in ce tari se afla, exista fotografii ale artefactelor si este convins ca se pot recupera.

"Unele bratari sunt in Uniunea Europeana, prin state cu piata foarte dezvoltata de antichitati, si altele in Statele Unite. Dar, pe langa bratari, avem scuturile pe care le urmarim, sunt piesele Koson, piesele Lysimach... Sunt cantitati mari, din pacate, care s-au furat de acolo. Noi trebuie sa ne protejam mai bine siturile decat am facut-o pana acum ”, declara Augustin Lazar in ianuarie 2016.

Sursa foto

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI