UPDATE vineri, 7.00: Trupele ruse înaintează spre capitala Ucrainei. Explozii puternice în Kiev 

Două explozii puternice s-au auzit în zorii zilei de vineri în centrul orașului Kiev, capitala Ucrainei, în a doua zi de invazie rusă în Ucraina, relatează presa internațională.

Citeste si: Trupele ruse înaintează spre capitala Ucrainei. Explozii puternice în Kiev

UPDATE 21:30 - Ucraina anunță că a rezistat 'eroic' în fața lui Vladimir Putin în prima zi

Situația din Zona Operațională Donețk este tensionată, dar controlată de Forțele Comunale, asta transmit autoritățile militare de la Kiev, inormează NEXTA.Acesta este bilanțul orei 20.00. Bombardamentele din partea rușilor continuă.

UPDATE 21:00 - Prima reacție a lui Joe Biden după atacul asupra Ucrainei 

În prima ieșire după invazia rusă din Ucraina, Joe biden anunță sancțiuni fără precedent la adresa Rusiei lui Putin. Bănci, tanzacții și apropiați ai președintelui rus vor fi afectat.

Citeste si: Biden: „Astăzi blocăm alte patru bănci mari ruseşti”. Care sunt noile sancțiuni impuse Rusiei

UPDATE 20:50 - Lupte grele în orașul-port Mariupol: există sute de explozii; orașul ar ajuta Rusia să aibă rută terestă directă către Crimeea

Orașul-port al Ucrainei Mariupol este sub foc puternic, cu rapoarte despre sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, relatează BBC.

UPDATE 20:10 - Aviația rusă survolează deasupra Kievului: panică în Capitala Ucrainei

Aviația rusă survoealză deja deasupra Kievului, capitala Ucrainei! Locuitorii sunt înspăimântați și au început să se ascundă din calea rușilor.

UPDATE 20:00- Arestări la Moscova și Sankt Petersburg, în urma protestelor

Poliţia a început să aresteze manifestanţii adunaţi în Piaţa Puşkin din centrul Moscovei, care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de invazia rusă în statul vecin.

UPDATE 19:50- Trei refugiați din Ucraina, recuperați de Salvamont Maramureș

Salvamont Maramureș intervine in zona muntoasa din apropierea localitatilor Petrova- Ruscova, unde trei refugiați din Uraina au solicitat ajutor, anunță Mediafax.

Citeste si: Familii întregi de ucraineni au părăsit locuințele doar cu hainele de pe ei. 300 de oameni au cerut domiciliu într-o comună din Botoșani

UPDATE 19:30 - Soldații ruși au capturat Cernobîlul: angajații instituției au fost luați prizonieri de război

Soldații ruși au capturat Cernobîlul. Angajații instituției au fost luați prizonieri de război. Situația este cu atât mai tensionată cu cât centrala de la Cernobîl e un obiectiv strategic pentru Ucraina.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE 19:20 - Proteste violente în Rusia împotriva războiului: manifestanții sunt bătuți de forțele de ordine și sunt reținuți

Autoritățile ruse le-au spus cetățenilor să nu participe la protestele anti-război, relatează CNN. Demonstrațiile împotriva războiului din Ucraina au început să se răspândească în Rusia.

UPDATE 19:10 - Zeci de români la o manifestație anti-război la ambasada Ucrainei la București

Câteva zeci de persoane participă, joi seară, în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, la o manifestaţie în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, solicitând oprirea agresiunii.

UPDATE 19:00 - Rusia se plânge că este atacată: site-urile Kremlinului, Guvernului și al Dumei de Stat nu mai funcționează

Site-ul administrației prezidențiale din Federația Rusă, Kremlin.ru, are serioase probleme de funcționare.

UPDATE 18:20- Vladimir Putin, prima reacție oficială după invadarea Ucrainei

„Am așteptat 30 de ani să ajungem la un acord cu NATO” a afirmat Putin, numind alianța creată în jurul Statelor Unite „un imperiu al minciunii”. Au trecut „linia roșie”, a mai afirmat acesta.

Operaţiunea militară Rusiei în Ucraina va dura atât timp cât va fi necesar, anunţă Kremlinul; obiecivul operaţiunii este să impună un ”statut neutru” Ucrainei, o demilitarizare a acesteia şi o eliminare a ”naziştilor”.

UPDATE 18:10- Atac cu racheta la o bază militară din Kiev/ 7 morți și 17 răniți

Informațiile arată că au fost șapte oameni uciși și alți 17 sunt răniți în urma unui atac cu racheta la o baza militară la nord-est de capitala Kiev, potrivit autorităților ucainene.

Cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri au fost lansate de către ruși asupra Ucrainei, a mai delcarat un oficial american al apărării, potrivit CNN.

UPDATE 17:20- Armata rusă a pătruns în Ucraina prin Belarus/Pericol de accident nuclear 

Ultimele informații arată că armata rusă a pătruns pe teritoriul Ucrainei prin Belarus, chiar prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării. Anunțul a făcut făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. 

UPDATE 17:10: Elicopter rusesc doborât lângă Kiev. 22 de morți în urma unui atac cu racheta în Odessa

Un elicopter militar rusesc a fost doborât în dreptul aeroportului Gostomel, lângă Kiev, potrivit BBC.

„Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel”, situat la doar câţiva kilometri nord-vest de Kiev, potrivit anunțului făcut de şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii.

UPDATE 16.50: Doi soldați ruși au fost luați prizonieri de armata ucraineană

Armata ucraineană anunță că doi soldați ruși ai Regimentului 91701 au fost luați ostatici în timpul confruntărilor care au izbucnit joi dimineață. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

UPDATE 16.00: Un obuz rusesc a lovit un spital din Donețk/Patru persoane au fost ucise

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că sunt 4 persoane decedate și alți 10 răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar, regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se numără șase doctori.

UPDATE 13.00: Cel puţin 40 de militari şi aproximativ zece civili au fost ucişi joi, în primele ore la invaziei ruse a Ucrainei, declară presei Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. 

”Ştiu că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, iar alte câteva zeci au fost răniţi şi că aproximativ zece civili au fost ucişi” în întreaga Ucraină, anunţă Oleksii Arestovici.

Vladimir Putin a anunţat, într-o intervenţie la televiziunea de stat, acţiunile militare din Donbas. El a cerut forţelor militare ucrainene să depună armele şi să plece acasă, potrivit agenţiilor de stat RIA-Novosti şi TASS.

Vladimir Putin a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conştiinţei Guvernului Ucrinean, declarându-se covins că trupele ruseşti îşi vor face datoria.

UPDATE: Şapte morţi, în urma bombardamentelor

Şapte persoane au fost ucise joi, în bombardamente ale Rusiei în Ucraina, anunţă poliţia ucraineană, relatează BBC News.

Vladimir Putin: Dreptatea şi adevărul sunt de partea Rusiei 

Vladimir Putin a precizat că obiectivul Rusiei nu este să ocupe Ucraina.

Citeste si: Cum își justifică Rusia atacul în Ucraina. Harta regiunilor atacate

"Republicile populare din Donbass au cerut ajutorul Rusiei. Ca urmare, am decis să iniţiem o operaţiune militară specială. Obiectivul este de a proteja oamenii care de opt ani sunt ţinta abuzurilor şi genocidului din partea regimului de la Kiev şi, pentru ca aceasta să înceteze, vom acţiona pentru a demilitariza şi denazifica Ucraina şi îi vorm aduce în faţa justiţiei pe cei care care au comis numeroase crime sângeroase împotriva oamenilor paşnici”, a declarat Putin, conform TASS.

”Este teritoriul nostru istoric”

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva. Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.”. VEZI AICI DISCURSUL INTEGRAL

Explozii auzite în mai multe orașe

CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii. HARTA LIVE CU ATACURILE

  • Kiev- Reporterii CNN anunță explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are deocamdată confirmări că a fost vizat aeroportul.
  • Harkov -O echipă  CNN a auzit o serie de explozii puternice.
  • Kramatorsk:  Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.
  • Nipru:  Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii
  • Mariupol:  Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.
  • Odesa:  O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute
  • Zaporojie:  O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, joi, pe Twitter, după atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei. Președintele spune că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

”Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

Aceasta va primi cea mai puternică reacţie din partea comunităţii internaţionale provocând consecinţe ample şi cele mai mari costuri”, a scris preşedintele României Klaus Iohannis, pe Twitter.

Ucraina a declarat stare de urgenţă începând de joi

Ucraina a declarat, miercuri, stare de urgenţă şi a sfătuit cetăţenii ucraineni aflaţi în Rusia să părăsească ţara cât mai repede, în timp ce Moscova a început să evacueze personalul diplomatic de la Ambasada sa de la Kiev, relatează Reuters.

Citeste si: Atac cibernetic asupra site-ului Parlamentului Ucrainei

Starea de urgenţă de 30 de zile ar putea restricţiona libertatea de mişcare a rezerviştilor înrolaţi, ar putea include restricţii asupra presei şi ar putea duce la verificări ale documentelor personale, potrivit unui proiect de lege care trebuie aprobat de parlament.

Restricţiile au intrat în vigoare de joi.

UE a adoptat sancţiuni care vizează 351 de membri din Duma de Stat a Rusiei 

Niciuna dintre măsurile anunţate până la momentul actual nu îl vizează direct pe Putin şi se preconizează că nu vor avea consecinţe grave pe termen mediu pentru Moscova, care se bazează pe rezerve internaţionale de peste 630 de miliarde de dolari. Rubla a scăzut, dar nu cu mult.

Citeste si:  Stare de urgență în Ucraina

Liderii statelor membre UE se reunesc, joi, în cadrul unui summit de urgenţă, pentru a decide următorii paşi.

Citeste si: VIDEO| Ucraina îşi mobilizează rezerviştii şi îi înarmează, de teama unei invazii totale a ruşilor care sunt pozitionați la graniţele sale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si