BREAKING: ”Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient”
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) spune că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient”. Anunțul vine după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au suspendat imunizarea de teama efectelor adverse.
Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat din precauție utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume probleme în coagularea sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge (tromboză).
Potențialele efecte adverse vor fi în continuare urmărite
Directoarea EMA, Emer Cook, anunţă cu toate acestea, că rămâne ”ferm convinsă” că beneficiile sunt mai importante decât riscurile folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford. Această poziţie a fost confirmată joi.
Comitetul Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS urmează să-şi anunţe vineri, probabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, a anunţat joi agenţia ONU.
5 cazuri rare de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca
Cinci cazuri rare de cheaguri de sânge în rândul beneficiarilor vaccinului AstraZeneca din Marea Britanie au fost raportate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA).
Cu toate acestea, MHRA a spus că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile și că dovezile nu sugerează că serul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge. Cazurile sunt în curs de investigare. Până în prezent, în Marea Britanie au fost administrate 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
Vineri se va decide cât de sigur este sau nu vaccinul AstraZeneca
Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării (GACVS) al OMS urmează să publice vineri, la sfârşitul zilei, concluziile evaluării sale în ceea ce privește siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat agenţia ONU.
Există „o serie de opțiuni” deschise oamenilor de știință de la Agenția Europeană a Medicamentului, a spus șeful acesteia la începutul acestei săptămâni, inclusiv suspendarea aprobării pentru acest ser în UE, în contextul în care programul de vaccinare al blocului comunitar duce lipsă de ser suficient, relatează AFP.
15 țări din UE au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, iar 7 au decis să continue administrarea lui printre care și România.
Cu toate acestea EMA a spus că nu a găsit „nicio indicație” a unei probleme grave și că numărul de cheaguri de sânge post-vaccin nu este mai mare decât în rândul populației generale, nevaccinate.