Aproximativ 15 state membre UE, inclusiv Germania, Italia şi Franţa, au suspendat din precauție utilizarea vaccinului laboratorului suedezo-britanic, în urma semnalării unor posibile efecte secundare, şi anume probleme în coagularea sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge (tromboză).

Potențialele efecte adverse vor fi în continuare urmărite

EMA apreciază că vaccinul este ”sigur şi eficient”, însă ea anunţă că este esenţial să ”continue să urmărească” potenţiale efecte secundare ale vaccinului.

Directoarea EMA, Emer Cook, anunţă cu toate acestea, că rămâne ”ferm convinsă” că beneficiile sunt mai importante decât riscurile folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford. Această poziţie a fost confirmată joi.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore și câte reacții adverse s-au înregistrat

EMA anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge, iar prin această decizie, EMA se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care şi-a reiterat joi îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford împotriva covid-19.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Comitetul Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS urmează să-şi anunţe vineri, probabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, a anunţat joi agenţia ONU.

Vaccin AstraZeneca

5 cazuri rare de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca 

Cinci cazuri rare de cheaguri de sânge în rândul beneficiarilor vaccinului AstraZeneca din Marea Britanie au fost raportate de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA).

Cu toate acestea, MHRA a spus că beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile și că dovezile nu sugerează că serul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge. Cazurile sunt în curs de investigare. Până în prezent, în Marea Britanie au fost administrate 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Citeste si: OMS susține în continuare vaccinarea cu serul anglo-suedez

Vineri se va decide cât de sigur este sau nu vaccinul AstraZeneca

Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării (GACVS) al OMS urmează să publice vineri, la sfârşitul zilei, concluziile evaluării sale în ceea ce privește siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat agenţia ONU.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Există „o serie de opțiuni” deschise oamenilor de știință de la Agenția Europeană a Medicamentului, a spus șeful acesteia la începutul acestei săptămâni, inclusiv suspendarea aprobării pentru acest ser în UE, în contextul în care programul de vaccinare al blocului comunitar duce lipsă de ser suficient, relatează AFP.

15 țări din UE au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, iar 7 au decis să continue administrarea lui printre care și România.

Cu toate acestea EMA a spus că nu a găsit „nicio indicație” a unei probleme grave și că numărul de cheaguri de sânge post-vaccin nu este mai mare decât în ​​rândul populației generale, nevaccinate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si