"Masacrul din Bucha", dezbătut azi în Consiliul de Securitate al ONU. Zelenski, față în față cu "omul lui Putin"
Crimele îngrozitoare descoperite de autoritățile din Ucraina în localitatea Bucha, la vest de Kiev, după retragerea soldaților ruși vor fi dezbătute marți în Consiliul de Securitate al ONU, după ce Marea Britanie a amânat pentru azi solicitarea depusă de Rusia, care consideră că este vorba de o înscenare a serviciilor de informații de la Kiev, cu ajutorul presei occidentale.
Va fi o confruntare directă între poziția Ucrainei, susținută cu mărturii, fotografii și imagini video din sutele de relatări ale jurnaliștilor occidentali prezenți la fața locului, și poziția Rusiei, care consideră că este
vorba de o "înscenare" și provocare menită să denigreze armata rusă.
Discursul lui Zelenski, la o zi după vizita pe teren la Bucha
Discursul lui Zelenski este primul în fața organismului de securitate al ONU de la invazia Rusiei din 24 februarie și vine imediat după ce acesta a făcut o călătorie emoționantă la Bucha, în apropierea capitalei Kiev, unde au fost descoperite sute de cadavre pe stradă și în gropi comune după retragerea trupelor ruse.
Președintele Ucrainei a denumit actele de cruzime ale Rusiei din localitățile Bucha, Irpin și Hostomel ca fiind „crime de război” și „genocid”.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, delir legat de "înscenarea" de la Bucha
Marea Britanie a refuzat luni cererea Federației Ruse de a avea loc în cursul aceleiași zile o reuniune a Consiliului de Securitate, argumentând că imaginile care vin de la Bucha constituie subiectul întâlnirii de marți,
"În conformitate cu regulile ONU, Regatul Unit a decis să se alăture acestor două reuniuni într-o singură întâlnire „bine informată”, marcând prima oportunitate pe care o va avea Consiliul de a discuta evenimentele de la Bucha", se spune în mesajul transmis de reprezentanta UK, Barbara Woodward, președinta Consiliului.
Potrivit Barbarei Woodward, coordonatorul ajutorului de urgență acordat Ucrainei, cel care va informa Consiliul de la fața locului, urma să ajungă la Kiev în cursul zilei de ieri.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a organizat luni seara, la Washington, o conferință de presă în care și-a exprimat nemulțumirea legată de amânarea ședinței solicitate de Moscova și a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucea drept "o provocare înscenată".
"Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei", a spus Nebenzia într-o conferinţă
de presă luni.
Nebenzia a mai afirmat că armata rusă nu a comis "atrocităţi crude împotriva populaţiei civile".
"Nu este cazul, nu va fi niciodată cazul şi nu a fost niciodată cazul", a spus ambasadorul. El a adăugat că Moscova are "dovezi faptice care demonstrează acest aspect" şi pe care intenţionează să le prezinte Consiliului de Securitate al ONU "cât mai curând posibil".
Serghei Lavrov consideră false imaginile care înfăţişează cadavre pe străzi
Ministrul Serghei Lavrov a calificat drept false imaginile care înfăţişează cadavre, denunţând o campanie de "propagandă şi dezinformare".
Întrebat de un jurnalist despre criticile aduse de preşedintele american Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin "criminal de război", şeful diplomaţiei ruse a atacat "aroganţa" liderilor americani şi a amintit de conflictele din Irak şi Libia.
Imagini din satelit publicate de publicația americană The New York Times contrazic afirmațiile Rusiei care a susținut că în momentul în care trupele sale au părăsit localitatea Bucha, pe data de 31 martie, nu era niciun cadavru pe stradă.
Analiza imaginilor din satelit din oraşul Bucha arată că, de fapt, cadavrele localnicilor au zăcut acolo timp de mai multe săptămâni. Ele apar în imagini încă din data de 11 martie, potrivit The New York Times.
Noile dovezi contrazic declarațiile Ministerului rus al Apărării, conform cărora uciderea civililor în suburbiile Kievului ar fi avut loc după ce soldații ruşi au părăsit orașul și crimele ar fi fost făcute de "neonaziștii" ucraineni.
Astfel, o analiză a imaginilor video și din satelit denotă că mai mulți civili au fost uciși în urmă cu mai bine de trei săptămâni, când armata rusă controla orașul.
The New York Times analyzed satellite images from #Bucha
An analysis of satellite images by The New York Times rebuts claims by #Russia that the killing of civilians in Bucha, a suburb of #Kyiv, occurred after its soldiers had left the town. https://t.co/SLxQ9qFdRS