Liderii Europei se întâlnesc astăzi la București. Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări participă, miercuri şi joi, la congresul Partidului Popular European (PPE).

Citește și: Viktor Orban, mesaj surprinzător anti-Occident. "Vom întări alianţa cu alte ţări suveraniste"

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi joi pe cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, cel care s-a opus intrării României în spațiul Schengen.

Potrivit agendei publice a şefului statului, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea este programată la ora 10,30, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, așteptat să participe joi la Congresul PPE

Klaus Iohannis va participa, ulterior, la Congresul PPE, care are loc în aceste zile la Bucureşti, în cadrul căruia va susţine un discurs.

Tot joi, preşedintele Iohannis are prevăzute întrevederi cu prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Soder, cu premierul polonez Donald Tusk, cu prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, precum şi cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, ministru al Afacerilor externe şi cooperării internaţionale, Antonio Tajani.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, împreună cu președinta Confederației Elvețiene

[Sursa foto: Presidency.ro]

Lideri europeni, primiți de președintele României la Cotroceni

Şeful statului are miercuri mai multe întrevederi, la Palatul Cotroceni, cu oficiali de rang înalt prezenţi la Bucureşti în contextul desfăşurării Congresului PPE.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președinta Confederației Elvețiene şi cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Luc Frieden.

Șeful statului a primit-o la Cotroceni pe Ingrida Simonyte, premierul Republicii Lituania, printre subiectele de discuţie numărându-se securitatea regională şi sprijinul continuu pentru Ucraina.

Știrea inițială. Congresul PPE se desfăşoară la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.

Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în urmă cu 12 ani, în octombrie 2012.

Ursula von der Layen și Donald Tusk, printre liderii aflați la București

La reuniune a fost confirmată prezenţa a 11 şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, la care se adaugă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi preşedintele PPE, Manfred Weber.

Printre şefii de state și de guverne din Uniunea Europeană care au confirmat prezența la Congresul PPE de la București, se numără: preşedinta CE, Ursula von der Layen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Donald Tusk, premierul Poloniei, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Petteri Orpo, premierul Finlandei, Luc Frieden, premierul Luxemburgului, Andrej Plenkovic, premierul Croației, Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, Ingrida Simonyte, premierul Lituaniei și Nikos Christodoulides, președintele Ciprului.

Un nou mandat pentru von der Layen la șefia CE?

Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.

În afara alegerii Ursulei von der Leyen drept candidată pentru şefia CE, congresul PPE va adopta şi manifestul electoral în perspectiva alegerilor europene din luna iunie.

Ce funcție vizează Klaus Iohannis

Potrivit informațiilor pe surse, vor exista discuții și cu privire la un posibil post european pentru Klaus Iohannis, după retragerea de la Cotroceni.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Liberalii negociază să-l propună pe președintele Klaus Iohannis la șefia Consiliului European, funcție ocupată în prezent de belgianul Charles Michel.

Președintele Klaus Iohnanis ar viza și o viitoare funcție de Comisar pe Apărare la nivelul UE, dar și funcția de Secretar General al NATO, pentru care autoritățile române au notificat deja partenerii din Alianța Nord Atlantică.

Cu o zi înainte de Congres, preşedintele Iohannis a primit-o la Cotroceni pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe preşedintele Partidului Popular din Spania, Alberto Nunez Feijoo, şi pe preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Se pregătește terenul pentru intrarea României în Schengen

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că în documentul final al Congresului Partidului Popularilor Europeni se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline, adică şi cu frontiera terestră a Spaţiului Schengen.

„Ceea ce doresc să subliniez este că nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele PPE Manfred Weber, potrivit Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si