Daca pamantul s-ar cutremura puternic si in Romania, efectele ar fi catastrofale. Trei sferturi din populatia tarii ar avea de suferit.
Col. VASILE PIRTEA, comandat Unitatea Speciala de Interventie pentru Situatii de Urgenta: Bineinteles ca zona cea mai sensibila este Bucurestiul, pentru ca sunt cladiri foarte inalte, populatie foarte multa, cladiri vechi cu risc seismic.
In Bucuresti sunt 800 de cladiri incadrate la risc seismic.
Estimarile specialistilor arata numarul victimelor ar direct proportional cu densitatea populatiei.
Pericolul pandeste si in institutiile aglomerate, dar si in uriasele malluri, in care, de multe ori, se intampla sa n-ai unde sa arunci un ac.
"Protejati-va langa o grinda sau un stalp de rezistenta...indepartati-va de ferestre, rafturi cu marfuri ..sau alte obiecte care pot vatama! Nu fugiti pe scari! Evacuarea se realizeaza coordonat, dupa verificare cailor de evacuare".
Sunt cateva sfaturi utile care ne pot salva in caz de cutremur, iar numarul victimelor ar putea scadea.
Echipele de interventie pentru situatii de urgenta specializate si acreditate international stiu ca centrul vechi din Bucuresti s-ar darama primul la un seism serios.
Col. VASILE PIRTEA, comandat Unitatea Speciala de Interventie pentru Situatii de Urgenta: Ne dorim sa nu se intample, dar va asigur ca atat eu cat si echipele pe care le-am pregatit, pentru ca am pregatit in intrega tara echipe, facem fata.
Oamenii sunt pregatati pentru tot felul de situatii. Au echipamente care-i ajuta sa salveze victimele prinse sub daramaturi sau persoanele ranite, blocate la inaltime.