Bucureștiul se apropie de scenariul roșu. Ce avertizează proprietarii restaurantelor
După ce joi, în România, a fost cea de a patra zi consecutivă în care a crescut numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Bucureştiul se apropie de scenariu roşu. Află ce spun patronii de restaurante de un nou posibil lockdown.
Patronii de restaurante şi de hoteluri trag un semnal de alarmă şi spun că industria HoReCa nu îşi mai poate permite încă un lockdown, iar reprezentanții HoReCa sunt de părere că ar fi necesare măsuri care să asigure atât sănătatea oamenilor, cât şi supravieţuirea economiei.
Bucureștiul se aproprie de scenariul roșu
România intră în valul 3 al pandemiei COVID, așadar, aproape 4.300 de români s-au îmbolnăvit de miercuri şi până joi, iar 98 au decedat.
La ora actuală, cinci judeţe se află în scenariul roşu, iar Capitala se apropie vertiginos de acest prag.
Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), a vorbit în exclusivitate, în cadrul unei emisiuni TV, despre solicitarea făcută către autorităţi.
”Le propunem autorităţilor, ca pe lângă coeficientul de infectare cu COVID care este astăzi luat în considerare pentru închiderea sau restricţionarea funcţionării restaurantelor, deci acolo unde se fac testări sunt şi multe cazuri, drept urmare, restaurantele sunt închise, să fie luate în considerare şi procentul de teste pozitive la suta de testări făcute.”,
”În Timişoara se fac testări foarte multe. Sunt şi cazuri multe, drept urmare Timişoara este închisă, iar în alte oraşe sau judeţe unde nu se fac testări, restaurantele sunt deschise. Ne asociem cu primarii, dar şi cu celelalte asociaţii de restaurante din toată ţara şi am făcut o solicitare către primul-ministru şi către ministrul Economiei în acest sens.”, a adăugat Daniel.
Fără restricții în restaurante sau la concerte pentru cei care au avut COVID-19
”A doua problemă este posibilitatea de a organiza evenimente private şi mă refer aici la diferite evenimente de tip nunţi-botezuri, dar şi evenimente de tip festivaluri, concerte, teatre, să mergem la cinematograf care să nu
aibă restricţii pentru cei care s-au vaccinat, deci au anticorpi, pentru cei care au trecut prin boală şi în baza unui test pot dovedi că au anticorpi şi pentru cei care vor să facă un test rapid.”
Președintele HORA își dorește ca autoritățile și organizatorii de evenimente să găsească alternative pentru ca evenimentele sau restaurantele să funcționeze în regim normal.
”Costul unui test rapid este de 25 de lei de persoană.
Deci, în momentul în care vrei să organizezi un eveniment. Dacă eşti pregătit ca restaurant sau ca organizator de eveniment să suporţi aceste costuri, practic, invitaţii să poată participa în baza acestui test'', a conchis declarat, preşedintele HORA.