Close sidebar
Close sidebar

Bugetarii care vor primi doar 100 de lei din voucherele de vacanță

Un ordin de ministru emis de Ministerul Educației schimbă modul în care se acordă voucherele de vacanță ale bugetarilor.

Stefania Pavel,

Un ordin de ministru emis de Ministerul Educației schimbă modul în care se acordă voucherele de vacanță ale bugetarilor.

[Sursa foto: playtech.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Voucherele  de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, au început deja să fie distribuite bugetarilor, dar au intervenit și o serie de schimbări. Un ordin de ministru emis de Ministerul Educației schimbă modul în care se acordă aceste vouchere, iar anumiți profesori vor primi sume mult reduse, potrivit Stiripesurse.

Cum se calculează suma primită de angajați pentru vacanță

Suma de 1450 de lei este primită doar de către angajații cu normă întreagă (12 luni, program de 8 ore). Pentru cei care sunt angajați cu normă redusă sau care au contracte pe perioadă determinată, calculul se schimbă și nu vor primi 1450 de lei.

De exemplu: sunt profesori care sunt angajați pentru o oră sau pentru două ore, iar aceștia vor primi mult mai puțin. Suma de 1450 de lei se împarte la 12 luni și la un program normal de 8 ore. Ulterior, suma rezultată se înmulțește cu numărul de luni și de ore prevăzute în contract. Pentru a rezulta o sumă rotundă, rezultatului final i se aplică un multiplu de 50.

De exemplu, dacă un profesor, care are un contract pe perioadă determinată de 8 luni, cu un program de  2/zi, va mai încasa doar 200 de lei din voucherele de vacanță, conform sursei citate.

Citește și: Un român a stârnit panică într-un aeroport din Italia. Cum a pus bărbatul autoritățile în alertă

Suma de 1450 de lei este primită doar de către angajații cu normă întreagă

[Sursa foto: PixaBay]

În sistemul educațional există și profesori care sunt angajați pentru o prestație de doar o oră pe zi. Aceste situații le regăsim în special în mediul universitar.  Un astfel de profesor va mai încasa doar 100 de lei din voucherele de vacanță.  De menționat că suma primită din voucherele de vacanță este și impozabilă.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Conform Ordinului, dacă un angajat din sistemul de educație a apucat să cheltuie aceste vouchere, iar ulterior, în cadrul aceluiași an este concediat sau pleacă din instituție este obligat să restituie suma cheltuită necuvenit din valoarea totală a voucherelor.

Câți bani primesc profesorii universitari sau cei suplinitori

Să luăm ca exemplu profesorii universitari sau profesorii suplinitori. Mulți dintre aceștia au contracte pe perioadă determinată și la finalul ciclului este posibil să nu le mai prelungească.

Astfel, dacă au plecat, de exemplu, în luna septembrie, atunci vor fi obligați să restituie contravaloarea voucherelor din perioada septembrie-decembrie. Aceștia au obligația de a restitui contravaloarea în termen de 60 de zile.

Un profesor cu doar o oră de prestație pe zi va mai încasa doar 100 de lei din voucherele de vacanță.

[Sursa foto: PixaBay]

”Art. 8.- (1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: O nouă mini-vacanță prelungită pentru elevi în iunie 2023: Câte zile vor sta acasă?

(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.

(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea”, arată Ordinul de ministru. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI