Dezvăluirile despre finanțările Hamas au fost făcute de fostul agent de securitate Uzi Shaya. Acesta susține că bugetul anual al Hamas  este undeva la peste 1,7 miliarde de euro.

Jumătate din această sumă provine din Qatar și Iran și, astfel, sunt susținute atrocitățile grupării teroriste.

Ce state finanțează Hamas?

Shaya mai spune că au companii cu sediul în Emirate, Sudan, Algeria și Turcia, toate care lucrează în numerar.

Afacerile pe care le au ajută la spălarea banilor murdari. 

”Hamas poate părea ca o organizație teroristă foarte mică, dar rețeaua lor de finanțare este larg răspândită. O parte semnificativă din bugetul lor e pentru șefii Hamas, teroriști și familiile lor. Nu ajunge la oamenii din Gaza, unde șomajul este mare și oamenii câștigă doar 240 de lire sterline pe lună”, spune agentul.

Tunelurile din Gaza

Tunelurile din Gaza

[Sursa foto: AFP]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La câteva zile după ce Hamas a ucis 1.400 de israelieni în crimele din 7 octombrie, Barclays a înghețat un cont bancar ce avea legătură cu militanții palestinieni. De asemenea, Israelul a închis aproape 200 de conturi cripto care au fost legate de Hamas între decembrie 2021 și aprilie anul acesta.

Citește și: Armata israeliana a ajuns aproape de centrul din Fâșia Gaza. Imagini din satelit

O rețea de finanțare complexă

Conform analiștilor, gruparea militantă palestiniană are o rețea de finanțare complexă. Banii cash trec prin tunelurile subterane sau prin criptomonede, pentru a evita sancțiunile internaționale.  

Departamentul de Stat al SUA a declarat că are dovezi clare că Iranul furnizează, anual, în jur de 100 de milioane de dolari grupurilor palestiniene, inclusiv Hamas.

Iranul a negat faptul că ar fi ajutat Hamas să atace Israelul.

Qatar a plătit sute de milioane de dolari către Gaza, începând din 2014.

Citește și: Hamas face publică o nouă înregistrare controversată: Trei ostatice israeliene îl critică pe Netanyahu: ”Lăsaţi-ne să plecăm. Lăsaţi-i pe deţinuţii lor să plece”

Teroriștii au finanțări uriașe

Teroriștii au finanțări uriașe

[Sursa foto: AFP]

Milioane de dolari din taxe

De asemenea, în fiecare lună, Hamas încasează între 12 și 15 milioane de dolari din taxele pe care le impune pe bunurile care vin din Egipt. Țigările, combustibilul și materialele de construcție sunt cele mai taxate produse.

Mai mult, Hamas a impus noi taxe pentru produsele importate din Cisiordania în 2022. Cei care trăiesc deja în sărăcie extremă în Fâșia Gaza au fost foarte afectați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si