Buletin nou pentru români. Decizia a fost luată și urmează să se stabilească dacă ideile sunt conform legii. Autoritățile susțin, însă, că noile buletine vor putea fi scanate pentru a se valida semnatura digitală a posesorului, însă securitatea acestui procedeu ar fi în contradicție cu regulile europene.

Proiectul de lege referitor la buletinele cetățenilor români ar putea să treacă curând de Parlament. Adăugirile noii cărți de identitate constă în folosirea semnăturii electronice, emisă de Ministerul Afacerilor Interne, fiind echivalentul semnăturii de mână a posesorului buletinului.

Buletin nou pentru români. Decizia a fost luată

Avocații au declarat că nu susțin aceste adăugiri, deoarece pun la îndoială securitatea folosirii semnăturii persoanelor.

Proiectul de lege prevede că certificatele digitale emise de MAI vor avea un nivel mediu de încredere, simple, și nu calificate, caz în care aceste semnături electronice ar putea ține locul celor de mână, potrivit Regulamentului european 910/2014, aplicabil și în România.

Potrivit regulamentelor europene, la care și România trebuie să se supună, semnătura calificată îndeplinește condiții ce țin de securitatea datelor personale ale individului. Ele au o strânsă legătură între identitatea electronică și identitatea reală a posesorului buletinului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Citeste si: Semnal de la Guvern. Ce spune ministrul despre reintrarea în starea de urgență

Citeste si: Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități, trimisă de Iohannis la CCR

Citeste si: Klaus Iohannis pune piciorul în prag. Nu este de acord cu legea venită din Parlament

În regulamentul european este prevăzută și obligativitatea prestatorului de a se asigura că datele persoanei sunt în deplină siguranță la momentul semnării electronice. Doar în acest mod se poate vorbi despre un echilibru juridic între semnătura de mână și cea electronică.

Citeste si: O femeie cu COVID-19 care s-a externat la cerere: ”Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si