In articol:
Buna Vestire 2022 este cea mai importantă sărbătoare din Postul Paștelui, iar în anul 2022, această sărbătoare pică pe 25 martie.
Sărbătoarea închinată Maicii Domnului, Buna Vestire 2022 mai este cunoscută în popor și ca Ziua Cucului sau Blagoştevenia și este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Semnificaţia sărbătorii: Buna Vestire 2022
Buna Vestire 2022 este sărbătorită în fiecare an, pe data de 25 martie. Totodată, aceasta este prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului. După cum îi spune și numele, de Buna Vestire, Fecioara Maria a aflat vestea cea mare și anume că îl va naște pe Mesia. Vestea i-a fost adusă de Arhanghel Gavriil.
Astfel, s-a hotărât ca Buna Vestire să fie prăznuită pe data de 25 martie în momentul în care s-a hotărât că 25 decembrie este ziua Nașterii Domnului, lucru care s-a întâmplat undeva în secolul
Pentru a-L naștere pe fiul lui Dumnezeu era nevoie de o Fecioară curată, neprihănită și care să fie demnă să îl aducă pe lume pe Iisus Hristos. Dintre toate a fost aleasă Fecioara Maria.
Citeste si: Acatistul Bunei Vestiri: Când trebuie citit şi ce beneficii aduce?
În cinstea Praznicului Bunei Vestiri s-au scris alese cântări, printre care cea mai de seamă este Acatistul Bunei Vestiri , alcătuit
Acatistul Bunei Vestiri este citit zilnic în mânăstiri şi la casele credincioşilor, iar în biserici se săvârşeşte în mod solemn în cadrul Deniei Acatistului din săptămâna a cincea a Postului Mare.
Tradiții, obiceiuri de Buna Vestire 2022
O tradiție de Buna Vestire spune că este bine ca oamenii să pună pe pragul casei pâine și sare.
De Buna Vestire există o superstiție potrivit căreia oamenii trebuie să aibă bani în buzunar. De fiecare dată când aud glasul cucului, oamenii trebuie să arunce câte o monedă în spate, iar dacă se întâmplă ca pasărea să le cânte în față, atunci anul va fi unul foarte bun.
Buna Vestire 2022 pică în Postul Paștelui, însă în această zi se va face dezlegare la pește. Se spune că este foarte important să se consume pește, iar cei care o vor face vor trece peste probleme cu ușurință, asemenea peștelui care înoată în apă.
Citeste si: Paştele 2022: Pe ce dată pică în acest an pentru ortodocşi şi catolici
Un alt obicei din străbuni este că, de Buna Vestire, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.
Fetele nemăritate și băieții care nu s-au căsătorit, dar care vor să afle când se va întâmpla acest lucru îi pot adresa următoarea întrebare cucului: Cucule voinicule, câți ani îmi vei da, pan' m-oi însura/mărita?
Se crede că fiecare cântat al cucului reprezintă un an de așteptare. În cazul în care cucul nu cânta, atunci feciorii sau fetele urmau să se căsătorească imediat.
Citeste si: Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022. Calendar ortodox
De Buna Vestire nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă, având în vedere că este o sărbătoare cu cruce roșie. Cei care nu țin cont de aceste lucruri riscă să aibă parte de rele și să atragă energiile negative în casele lor.
Pentru a nu avea parte de ghinion în restul anului, de Buna Vestire sunt interzise certurile. Tradiția spune că cei care se ceartă de Buna Vestire 2022 vor avea tot anul motive de supărare și vor avea parte de necazuri.