„Ca să pot avea urechi, au trebuit să-mi taie coastele!”- declarația sfâșietoare a unei victime de la Colectiv
Una dintre victimele tragediei de la Colectiv a venit joi la Tribunalul București pentru a fi audiat de către procurori. Bărbatul a făcut declarații sfâșietoare: „Ca să pot avea urechi, au trebuit să-mi taie coastele!”.
„Am suferit arsuri pe 50 la sută din corp. Atunci in containerul din carebincercam sa ies am leșinat din cauza mediului. Am cazut jos inconștient și am fost calafat in picoarebde toată lumea. Am avut multiple dizlocații, cele mai grave dintre ele fiind cele ale umărului drept. Acum, am dureri cronice ce vor ține toată viața. Din cauza comei am pierdut peste jumătate din masa corporală. A trebuit să reînvăț să merg, să mănânc, să beau apă.
Din cauza arsurilor foarte puternice în continuare nu am păr pe craniu. Ca să pot avea urechi au trebuit să îmi taie coastele. Cand m-au scos din Colectiv aveam urechile carbonizate. Am certificat de handicap ce atestă că nu pot folosi la nivel maxim mâinile. Voi suferi si alte intervenții. Am făcut recuperare în Paris-Franța, apoi în Bordeaux și Toulouse. Din cauza operațiilor de la coaste și a mâinilor nu pot dormi noaptea.
Este foarte deranjant.
„Ca să pot avea urechi, au trebuit să-mi taie coastele!”- declarația sfâșietoare a unei victime din Colectiv
Sufăr de șoc post traumatic, depresie și anxietate. Am atacuri de panică din ce în ce mai accentuate. Se întâmplă peste tot. Înainte aveam o prietenă și prieteni. Acum nu mai am nimic. Îmi este foarte frică de o viață plină de singurătate.
Oamenilor le este frică de mine. Se feresc să mă atingă. Se tem să nu am ia vreo boală contagioasă de la mine. Se feresc să meargă cu mine și preferă să aibă prieteni normali. Am reale dificultăți în a mă reintegra social”, a mărturisit victima de la Colectiv.
Colonel Cristian Radu, prim-adjunct al ISU, a precizat într-o conferință de presă că noile imagini cu intervenția de la Colectiv există la nivelul instituției, au fost văzute de 4-5 persoane și nu au fost predate anchetatorilor deoarece „nimeni nu a cerut punctual acele înregistrări”, scrie cancan.ro.
„Structura foto video a fost înființată în 1991 si a avut ca atribuție de serviciu înregistrarea imaginilor foto video utilizate în analiza ulterioară a intervenției, și sunt puse la dispoziția organelor abilitate la solicitare. Nu se pun la dispoziție în spațiul public. Ceea ce facem este cu protejarea datelor cu caracter personal și a imaginilor care pot avea impact emoțional. Tragedia de la Colectiv ne-a marcat pe toți.
Imaginile difuzate pe post sunt înregistrate de colegii noștri, este evident, și nu sunt un film continu de la momentul la care intervenția a debutat până la finalul ei. Intervenția a durat 5 ore, iar filmul are 20 de minute. Analiza intervenției: E un proces pe care noi îl derulăm începând de la momentul producerii unui eveniment, până la momentul în care elaborăm toate documentele operative. A fost tocmit un proces de evaluare al intervenției, ulterior el a fost comunicat instituțiilor care l-au cerut.
A fost vehiculată afirmația că s-a luat decizia de a fi ascunse acestor imagini. Eu sunt șeful acestei structuri și vă afirm cu toată responsabilitatea că nu am ordonat nimănui să ascundă aceste imagini. Ele există în format original la IGSU București Ilfov și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri care le va solicita.
Eu am intrat în posesia acestor imagini după momentul producerii evenimentului și finalizării intervenției în privința analizei pe care am efectuat-o cu colegi de-ai mei.
Intervenția pe momente a resurselor angrenate în misiune, momentele la care a fost alertată când au ajuns, cine a condus intervenția, date referitoare la pacienți. Toate aceste aspecte fac obiectul acestui raport pe care l-am pus la dispoziția organelor de anchetă”, a mărtusirit colonelul Cristian Radu.
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.