VIDEO - Cabinetul de război al Israelului a luat decizia de a ataca Iranul „în mod clar și energic”
Cabinetul de război al Israelului, întrunit pentru o nouă ședință luni seara, ar fi luat decizia de a ataca Iranul „în mod clar și cu forță”, informează presa de la Tel Aviv. Ar fi vorba de un răspuns la atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă, 14 aprilie.
UPDATE 22.00. Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a confirmat luni şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi. Informația apăruse inițiale pe surse în presa de la Tel Aviv.
Ce a decis Israelul cu privire la răspunsul armat pentru Iran
"Lansarea atâtor rachete, rachete de croazieră şi drone asupra teritoriului israelian va primi un răspuns", a indicat Herzi Halevi, vorbind la baza aeriană Nevatim, care a înregistrat unele pagube în urma atacului iranian.
Cabinetul de război israelian, reunit luni pentru a decide asupra modului cum va acţiona Israelul după atacul iranian de sâmbătă noaptea, a decis asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului.
Într-un raport de presă de luni seara, postul israelian Channel 12 a transmis că s-a luat decizia în cabinetul de război de la Tel Aviv de a ataca „în mod clar și cu forță” Iranul.
Ar fi vorba de un răspuns în forță pentru atacul Iranului cu peste 300 de rachete și drone de sâmbătă seara, transmite Times of Israel.
Potrivit sursei citate, răspunsul va fi conceput pentru a transmite mesajul că Israelul „nu va permite ca un atac de această amploare împotriva să treacă fără o reacție”, se spune în raport.
Israelul ar fi luat decizia: "Atacăm Iranul"
Răspunsul Israelului va fi, de asemenea, conceput pentru a clarifica faptul că statul din Orientul Mijlociu nu va permite iranienilor „să stabilească ecuația” pe care au încercat să o afirme în ultimele zile.
Aceasta pare să fie o referire la avertismentul Iranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv sediile sale diplomatice internaționale, vor fi de acum înainte întâmpinate de atacuri de represalii iraniene asupra Israelului.
Israelul nu dorește un război regional
Raportul spune că Israelul nu dorește ca răspunsul său să declanșeze un război regional sau să spulbere coaliția care l-a ajutat să se apere împotriva atacului Iranului.
Mai mult, se spune că Israelul intenționează să-și coordoneze acțiunea cu SUA. Statele Unite au declarat deja că nu vor susține un atac de retaliere al Israelului împotriva Iranului.
Noul front de război mută atenția de la Fâșia Gaza
în acest nou context, Israelul şi-a amânat ofensiva pe care intenţiona să o lanseze în oraşul Rafah în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea Hamas care continuă în această enclavă palestiniană, relatează postul CNN.
Washingtonul se opune acestei ofensive, întrucât ea ar implica o criză umanitară majoră, oraşul Rafah fiind ultimul refugiu al palestinienilor care fug din calea luptelor.
În acest timp, publicaţia Wall Street Journal citează oficiali americani şi din alte ţări occidentale care estimează că Israelul ar urma să răspundă rapid atacului iranian, posibil chiar astăzi, luni.
Poziția Statelor Unite cu privire la atacul Iranului
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.
"Am văzut informaţii conform cărora iranienii au dorit să eşueze, că acest eşec spectaculos şi stânjenitor a fost deliberat. Am mai văzut Iranul spunând că a dat alerta pentru a ajuta Israelul să-şi pregătească apărarea şi să limiteze orice potenţiale pagube. Toate acestea sunt categoric neadevărate", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.
Oficialul american a negat totodată că Teheranul ar fi informat Washingtonul înaintea atacului.
"Acest atac a eşuat pentru că Israelul, SUA şi o coaliţie cu alţi parteneri angajaţi faţă de securitatea Israelului l-au făcut să eşueze", a mai spus John Kirby, făcând referire la acţiunile militare prin care SUA şi alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, le-au desfăşurat pentru doborârea celor peste 300 de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră lansate de Iran asupra Israelului.