Un număr de peste 10.000 de români primesc pensii speciale, fără a lua în calcul pensiile de serviciu ale militarilor și angajaților MAI.

Pensia medie a magistraților, jumătate din totalul pensionarilor speciali, este de  21.500 lei (peste 4.300 de euro), iar cele mai mari pensii speciale depășesc 50.000 lei lunar.

Citește și: Legea pensiilor speciale nu se atinge de banii primarilor, viceprimarilor și prefecților. "Președintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale"

Premierul României a confirmat faptul că indexarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie 2024 se va aplica și pensiilor speciale.

Pensiile speciale cresc cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024

"Este neconstituţional ca să ai altă abordare. A existat şi această propunere în interiorul coaliţiei de a nu se mări celor care au aceste pensii, dar în momentul acela intrăm într-o zonă de neconstituţionalitate şi cred că nu ne putem permite", a explicat Marcel Ciolacu marți seara, într-o emisiune TV.

Cu alte cuvinte, pensiile speciale cresc și ele cu aproape 14 procente de la 1 ianuarie, iar sumele suplimentare încasate sunt uriașe.

"Aceste inechităţi se închid odată cu recalcularea şi cu impozitarea", a promis premierul. "Nu va fi afectată nicio pensie. Au drepturi obţinute pe vechile legi. Toată proiecţia este pentru viitor", a adăugat el.

Pensiile speciale, majorări substanțiale

De la 1 ianaurie 2024, inechitățile se adâncesc, nu se limitează cum își propune Guvernul prin noua lege a pensiilor, aplicabilă abia din septembrie 2024.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Pensiile vor crește de două ori în 2024. A doua majorare va fi substanțială pentru românii cu pensii mici

Pensia medie a magistraților va crește cu încă 3.000 de lei dintr-un foc! Asta în condițiile în care pensia medie din România este de 2.108 lei!

În cazul acestora din urmă, al pensionarilor obișnuiți, majorarea de la 1 ianuarie va fi de 290 lei, de 10 ori mai mică decât cei 3.000 de lei primiți de pensionarii speciali.   

Pensii mai mari pentru speciali

[Sursa foto: Pexels.com]

Cea mai mare pensie specială din România va crește cu 8.000 de lei 

În ultimele patru luni,  cea mai mare pensie specială  din domeniul magistraturii a crescut cu peste 8.000 de lei (peste 1.500 de euro), în ciuda discuțiilor politice avansate cu privire la eliminarea pensiilor speciale. 

Cea mai mare pensie specială se ridică la  58.191 lei de lei, venit brut lunar.  În urmă cu patru luni, cea mai mare pensie a unui fost magistrat era de "doar" 50.359 de lei, deci cu 8.000 de lei mai mică.

Între timp, cel puțin 8 pensii speciale depășesc pragul de 50.000 de lei, în contextul în care doar una singură era în acestă situație în vara lui 2023.

De la 1 ianuarie 2024, cele mai mari pensii speciale vor crește cu 8.000

de lei- atât reprezintă 13,8% din 58.000 de lei. Restul pensionarilor de lux vor primi peste 7.000 lei în plus!

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Pensiile speciale cresc și cu 8.000 de lei de la 1 ianuarie 2024!

[Sursa foto: Pexels.com]

Legea pensiilor speciale, "petarda" cu efect întârziat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi 19 octombrie, legea pensiilor speciale, denumită oficial "legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu", iar actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Noua lege prevede câteva praguri de impozitare pentru pensiile speciale foarte mari, dar aceste impozite nu depășesc 10-,20% din valoarea pensiei brute. 

Noua lege a pensiilor speciale instituie o perioadă de grație de 5 ani pentru pensionarii speciali, timp în care magistrații se pot pensiona de la orice vârstă, în funcție de vechime.

În fiecare an, bugetul de stat suportă peste 2,4 miliarde de euro pentru plata acestor pensii speciale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si