Arată impecabil și sunt la fel de deștepți, pe cât sunt de frumoși. Caii aflați în grija forțelor de ordine sunt exemplare ale mai multor rase și sunt adeseori nedezlipiți de partenerii bipezi care îi au în grijă.

Citește și: VIDEO- Spectacolul cailor putere pe străzile Timișoarei. Câștigătorul a fost un român, în vârstă de 29 de ani

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Este partenerul meu de misiune, nu-l pot numi doar un simplu cal, pentru că este un partener de nădejde datorită căruia mă întorc în siguranță acasă.”

Laura și Jozefin fac echipă de aproape 5 ani, de când calul a intrat în dotarea Jandarmeriei. Relația dintre cei doi a fost dificilă, la început.

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Era un cal mai răzvrătit așa, să-i spun, cu un caracter aparte, nu știu ce i s-a întâmplat în herghelie dar alături de mine s-a schimbat, s-a format, a căpătat încredere, mi-a dăruit toată dragostea lui necondiționată.”

Jozefin a devenit rapid unul dintre cele mai răsfățate exemplare și a învățat să asculte de partenera lui. Participă cu ea la toate paradele și misiunile de asigurare sau restabilire a ordinii și liniștii publice. Patrulează prin parcuri și adeseori este admirat pentru maiestuozitatea sa.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: ANM: Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi municipiul Ilfov. Populația, sfătuită să ia măsuri- wowbiz.ro

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Există o conexiune specială între fiecare jandarmi și calul lui, pentru că se formează o relație în ani de muncă.”

Jozefin a însoțit cortegiul funerar al Regelui Mihai I al României

De departe, însă, una dintre cele mai sensibile misiuni ale amândurora au fost funeraliile regale: Laura și Jozefin au însoțit cortegiul funerar al regelui Mihai.

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Sunt emoționată, cred că a fost una dintre cele mai emoționante misiuni la care am participat eu vreodată.”

Atunci când nu merg în misiune, cei doi se antrenează din greu pentru a face față provocărilor de care au parte în stradă. Caii precum Jozefin sunt învățați să asculte cu exactitate comenzile călărețului indiferent de situația cu care se confruntă și să rămână impasibil în fața unor instigări agresive. Tocmai din acest motiv, antrenamentele lor se desfășoară în condiții care imită manifestațiile publice.

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Un antrenament specific unei misiuni de asigurare și restabilire, unde ei sunt obișnuiți cu zgomote puternice, să lucreze în echipă.”

Mădălina Lambrinoc, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Expunerea la factori perturtorbatori precum sirene, girofare sau chiar obstacole cu foc sunt elemente obligatorii din antrenamentele de bază ale cailor Jandarmeriei Române.”, transmite Mădălina Lambrinoc, reporter Kanal D.

Pentru cabaline, cea mai frumoasă parte a exercițiilor este, de cele mai multe ori, finalul, care înseamnă și o recompensă gustoasă.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Fiecare dintre cei aproximativ 50 de cai mănâncă zilnic până la 8 kilograme de fân și are un plan alimentar stabilit în funcție de activitățile pe care le realizează. În fiecare dimineață, înainte de antrenamente, ei sunt verificați și periați.

Laura Iepuraș, plutonier adjutant-șef: „Sunt foarte bine hrăniți, au în hrana zilnică rața de lucernă, rața de ovăz, așternutul de paie și supliment de morcovi.”

Caii care ajung parteneri ai jandarmilor rămân în slujba forțelor de ordine pe o perioadă foarte îndelungată de timp, de regulă până când sănătatea le permite acest lucru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si