Conform PNRR, se are în vedere realizarea unui cadru legal care să permită persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active și după vârsta de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Vârstă de pensionare pentru femei 2021

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Pentru a vă putea calcula vârsta de pensionare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, puteți accesa site-ul oficial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate chiar aici http://cnas.md/calc/index.

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, mai precizează sursa citată.

Calcul vârstă pensionare femei 2021
Calcul vârstă pensionare femei 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Țara care vrea să oblige toți lucrătorii din sectorul sănătăţii să se vaccineze împotriva COVID-19

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

De asemenea, pentru stimularea rămânerii în activitate, chiar și după vârsta standard de pensionare, Guvernul propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de

ani.

Totodată, în noua Lege privind sistemul public de pensii, este propusă și egalizarea vârstei standard de pensionare și cresterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Citeste si: Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?

Care este stagiul de cotizare care va rămâne în noua lege a pensiilor?

Astfel, definiția stagiului de cotizare se regăsește și în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Însă, pentru în diferite domenii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, potrivit documentului citat.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1662/20157231/1/pensie-femei.jpg

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Totodată, noua lege prevede modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

Noul act normativ de pensii mai prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.

Guvernul a trasnmis că adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si