Cine a fost Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea împăratului Dioclețian, fiind preot în cetatea Leodiceea. Pe timpul persecuției împotriva creștinilor, Sfântul Mucenic Artemon a fost dus la templul lui Esculap și pus să se închine idolului.  Vrăjitorii, vrând să-l omoare, au eliberat mai mulți șerpi în templu, dar Sfântul a făcut semnul Sfintei Cruci și toți șerpii au fost omorâți.

Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitor a îngenunchiat în fața lui și a strigat: „Mare este Dumnezeul creștinilor”. Ulterior Sfântul Artemon l-a botezat pe Vitalis. După toate încercările, Sfântul Mucenic Artemon a trăit o perioadă liber, dar, apoi, și-a găsit sfârșitul prin decapitare, în anul 303.

Citeste si: Mesaje de Paște 2021. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi

Troparul Sfântului Mucenic Artemon

Mucenicul Tău Doamne Artemon, întru nevoia sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având puterea Ta pe chinuitori a învins. Zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Troparul Sfântului Artemon[Sursa foto: PixaBay]

Calendar Creștin-Ortodox, ce sfinți se pomenesc astăzi

Tot azi, creștinii fac pomenirea:

-Sfântului Mucenic Dimitrie Peloponisiu,

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

-Sfinților mucenici Maxim, Cvintilian și Dada,

-Sfântului mucenic Elefterie Persul,

-Sfântului mucenic Teodosie,

-Sfântului mucenic Zoil.

Citeste si: Sf. Gheorghe 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?

Cine a fost Sfântul Elefterie Persul

Sfântul Elefterie a trăit pe vremea împăratului Adrian şi era din Roma. Rămânând orfan de tată, a fost crescut de mama sa, Antia, care primise credinţa creştină de la Sfântul Apostol Pavel.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Copil fiind, Elefterie a fost dus la Sfântul Anichit, Episcopul Romei, de la care a învăţat Sfintele Scripturi. Tot Sfântul Anichit l-a hirotonit diacon la vârsta de 15 ani, preot la 18 ani, iar la vârsta de 20 de ani a fost rânduit Episcop al Iliricului.

Luminându-i pe păgâni cu învăţăturile creştine, i-a adus pe mulţi dintre aceştia la Hristos. Împăratul, auzind, s-a mâniat şi l-a adus înaintea sa pentru a-l judeca. Sfântul Elefterie L-a mărturisit senin şi cu mult curaj pe Iisus Hristos ca fiind Dumnezeu adevărat şi pentru aceasta a fost supus la multe şi cumplite chinuri. A fost culcat pe un pat de aramă încins în foc, apoi a fost aruncat într-un cazan cu untură şi smoală clocotite. Însă, prin harul lui Dumnezeu, Sfântul Elefterie a rămas nevătămat.

Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor cu ţepuşe de o parte şi de alta. Atunci, rugându-se Sfântul Elefterie, Coremon s-a umplut de Duh Sfânt şi a intrat el însuşi în cuptor. Ieşind nevătămat de acolo, Coremon L-a mărturisit cu mult curaj pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pentru aceasta i s-a tăiat capul.

Mama sa, Antia, a fost şi ea ucisă cu sabia, pe când îl îmbrăţişa pe fiul ei mort.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si