Astăzi, 12 august 2021, creștinii prăznuiesc mai mulți sfinți, și anume: Sfântul Mucenic Fotie; Sfântul Mucenic Anichit; Sfântul Mucenic Pamfil; Sfântul Mucenic Capiton; Sfântul Cuvios Palamon.

Astfel, Sfinții Mucenici Fotie și Anichit au trăit în perioada împăratului Dioclețian si erau din cetatea Nicomidiei. Sfântul Mucenic Fotie a fost nepotul Sfântului Anichit.

Calendar ortodox 12 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Împăratul Dioclețian a ținut o cuvântare în mijlocul sătenilor și a pus unele pentru a fi folosite la chinuirea celor care cred în Dumnezeu. Sfântul Anichit nu s-a lăsat intimidat de amenințările împăratului și a mărturisit credința sa. Însă, pentru îndrăzneala sa a fost bătut până nu mai avea carne pe corp și i se vedeau doar oasele.

Calendar ortodox 12 august 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 12 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Citeste si: Obiceiuri de Sf. Maria: Ce este bine să faci pe 15 august 2021?

Apoi au adus lângă el un leu, însă animalul când s-a apropiat de sfânt a devenit blând și îl ștergea cu labele pe frunte de sudoarea care îi curgea pe corp.

Sfântul Anichit i-a mulțumit atunci lui Dumnezeu și la sfârșitul rugăciunii sale s-a produs un cutremur care a distrus idolul lui Iraclie și a căzut și o parte din cetatea Nicomidiei, iar atunci au murit mai mulți eleni.

Chinurile au continuat, iar nepotul său mergea la el și îl îmbărțișa. Atunci împăratul a poruncit să fie chinuiți amândoi până la moarte. La final au fost băgați într-un cuptor cu foc. Se spune că după ce au fost scoși, trupurile lor și părul au fost neatinse de flăcări.

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

Totodată, Sfântul Anichit este menționat în rugăciunile de la Taina Sfântului Maslu şi de la slujba Sfinţirii apei.

Troparul Sfinţilor Mucenici Fotie şi Anichit: „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit

Troparul Sfinţilor Mucenici Fotie şi Anichit, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

C ântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii...

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Răbdând durerile trupului, prealăudaţilor, cu preaputernica credinţă a cugetului, cu bucurie v-aţi mutat la viaţa cea fără de durere, rugându-vă pururea pentru noi.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Dumnezeieştile arme ale credinţei îngrădindu-te, Sfinte Anichit, vitejeşte ai mers spre împletirea vrăjmaşilor celor fără de trup; şi cu puterea cea Dumnezeiască, ai prăpădit taberele acestora.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te de Dumnezeiască înţelegere, ai ruşinat bârfirea ritorilor şi mintea cea neiscusită a elinilor; şi pe tine cu totul te-ai dat spre pătimire, Mărite Mucenice Anichit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fecioară şi mai înainte de naştere şi după naştere cu adevărat te-ai arătat, Preacurată. Căci, mai presus de cuvânt, ai născut pe Dumnezeu, Cel Ce a încununat pe sfinţii mucenici care au pătimit.

C ântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine...

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu ajutorul lui Hristos biruind oştirile vrăjmaşului, ai primit cunună de biruinţă, Mucenice Anichit, purtătorule de chinuri.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Mucenicii lui Hristos n-au purtat grijă de trup ca de un lucru stricăcios, ci cu minte vitejească au suferit chinurile cele cumplite.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Umplându-vă de apele cele făcătoare de viaţă, înţelepţilor mucenici, cu curgerile sângiuirilor voastre aţi făcut să înceteze curgerile cele tulburătoare ale înşelăciunii.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Domnul, Cel Ce locuieşte în ceruri, S-a sălăşluit în pântecele tău, Născătoare de Dumnezeu şi a gonit de la noi toată înşelăciunea, potrivit doxologia.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si