În calendarul ortodox pentru 12 iulie 2021 avem astăzi patru sărbători importante:

  • Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita
  • Sfanta Veronica
  • Sfantul Paisie Aghioritul
  • Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie

Citeste si: Calendar ortodox 13 iulie 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 12 iulie 2021: Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita

Icoana Maicii Domnului numita "Prodromita" este una dintre icoanele facatoare de minuni, pastrate in Schitul romanesc Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte.

Citeste si: Sfânta Ana 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Schitul Prodromu mai pastreaza si alte icoane facatoare de minuni, printre care: icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefacute de mana omeneasca, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire. Icoana a fost zugravita in chip minunat, in anul 1863, in Tara Romaneasca.

Calendar ortodox 12 iulie 2021
Calendar ortodox 12 iulie 2021

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare?

Sfânta Veronica

Sfanta Veronica este pomenita de Biserica Ortodoxa pe 12 iulie.

Sfanta Veronica este femeia pe care Mantuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sangelui. Mai tarziu, tot Veronica va fi aceea care va intinde Mantuitorului o mahrama, spre a-si sterge chipul indurerat, in drumul Lui spre Golgota. Potrivit traditiei crestine, chipul Mantuitorului s-a intiparit pe mahrama sfintei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Sfântul Ilie 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea? Calendar creștin-ortodox

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "chip"). Prin alaturarea celor doua cuvinte se obtine un nume ce inseamna "Adevarata Icoana" sau "Adevaratul Chip". Acest nume trimite, in mod evident, la chipul Mantuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

Calendar ortodox 12 iulie 2021: Sfantul Paisie Aghioritu

Cuviosul Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiți părinți care au viețuit la Sfântul Munte Athos. A adormit întru Domnul la 12 iulie 1994, fiind îngropat în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Suroti, lângă Tesalonic.

Părintele Paisie a primit adesea în timpul vieții sale, când se ruga în smerenie profundă, descoperiri ale voii lui Dumnezeu. Mai mult, Însuși Hristos i s-a arătat, precum și Maica Domnului și alți sfinți. Fapt pentru care a pictat mai multe icoane cu sfinții care i se arătau. Despre Maica Domnului, Părintele Paisie a spus că chipul ei seamănă cu cel din icoana de la Sfântul Mormânt, a Maicii cu Pruncul, iar în legătură cu Mântuitorul Hristos, a dat indicații maicilor de la Suroti cum să-I picteze Chipul, așa cum i S-a arătat părintelui, potrivit calendarului ortodox pentru 12 iulie 2021.

Calendar ortodox 12 iulie 2021
Calendar ortodox 12 iulie 2021

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Citeste si: Când începe postul Sf. Marii 2021? Calendar ortodox

Aceste două icoane reprezintă chipurile Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, după cum i s-au arătat în vedenie Cuviosului Paisie Aghioritul.

Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie

Acesti sfinti mucenici, Proclu si Ilarie, au fost din hotarele cetatii Caliptiei, care este aproape de Ancira. Ei au fost munciti de Maxim ighemonul pe vremea imparatiei lui Traian. Mai intai a fost prins Sfantul Proclu si l-au dus la insusi imparatul, care era atunci in acele tari. El a fost pus in fiare si aruncat in temnita, iar imparatul, cercetandu-l si aflandu-l nesupus la porunca sa paganeasca, l-a dat lui Maxim ighemonul ca sa-l munceasca.

Citeste si: Se spală azi? Lista sărbătorilor în care nu este bine să bagi la spălat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si