Calendar ortodox 12 noiembrie 2022. Ce mare sfânt este celebrat sâmbătă? În fiecare an, pe data de 12 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Atanasie Todoran. 

Este sărbătoare marcată cu cruce neagră! Iată cine a fost Sfântul Atanasie Todoran!

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022. Ce mare sfânt este celebrat sâmbătă

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022: cine a fost Sfântul Atanasie Todoran?

Sfântul Atanasie Tudoran s-a născut în Bichigiu, într-o familie de țărani liberi, care se îndrudea cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Încă din tinerețe, el a făcut parte dintr-un regiment situat în apropiere de Viena, iar pentru că tot i se amâna eliberarea a dezertat și a revenit acasă.

Pentru că oamenii împărăției îl urmăreau s-a refugiat în Munții Tiblesului, în Maramureș și în Țara Chioarului. 

Sfântul Atanasie Tudoran a fost închis în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței, iar când a fost eliberat s-a întors la Bichigiu. Pentru că în sat nu exista preot ortodox, s-a opus împărtășirii fiului său sau cu azima, dar și spovedirea acestuia cu un preot unit. Acesta și-a înmormântat băiatul în ritul credinței strămoșești.

Citește și: Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Între 1761-1762, a tratat cu guvernul de la Viena alături de alți fruntași să fie militarizate 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. A cerut ca prin înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie obligați să renunțe la credința pe care o au, asta pentru că timp de mai multe decenii, ortodocșii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinței unite.

La scurt timp a văzut că nu s-a ținut cont de ceea ce s-a stabilit și a început să se opună.

Pe 10 mai 1963, la Slava s-a organizat sfințirea drapelelor de luptă dar și faptul că 9 companii ale Regimentului de la graniță depuneau jurământul. Generalul Bukow venise să sfințească steagul și să primească jurământul. Lucrurile nu au apucat să aibă loc pentru că fix când militarii se pregăteau de depunerea jurământului a apărut Sfântul Atanasie Tudoran, care avea vârsta de 104 ani, spunând: „ De doi ani, noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă, că suntem oameni liberi!... și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”.  

Soldații care urmau să depună jurământul au aruncat armele și au trecut de partea Sfântului Atanasie Tudoran, în semn de protest și nesupunere. La scurt timp după acest eveniment au început să se facă cercetări pentru ca cei vinovați să fie pedepsiți.

Citește și: Calendar ortodox 10 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

Pe data de 12 noiembrie 1763 în același loc au fost executați cei vinovați la revolta din luna mai. Sfântul Atanasie Tudoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul său a fost legat de o roată „pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc...”, era precizat în sentința de condamnare. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Alături de Sfântul Atanasie Tudoran au mai murit prin spânzurare, pentru aceeași vină, și: Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi, multi dintre cei bătuți au murit sub lovituri. 

Calendar ortodox 2022 noiembrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox  pentru luna noiembrie 2022!

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022

Calendar ortodox noiembrie 2022

[Sursa foto: calendarortodox.online]

1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.; Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama (Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia
Duminica a XXIV-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair); Ap. Efeseni II, 14-22; Ev. Luca VIII, 41-56; glas 4, voscr. 10
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina; Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona (Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf. Mc. Orest
11 V † Sf. M. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei; †) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza
Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv); Ap. Efeseni IV, 1-7; Ev. Luca X, 25-37; glas 5, voscr. 11
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț; Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac. (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu (Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; † Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina); Ap. Efeseni V, 9-19; Ev. Luca XII, 16-21; glas 6, voscr. 1
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului; † Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXX-a după Rusalii (Dregătorul bogat- păzirea poruncilor); Ap. Coloseni III, 12-16; Ev. Luca XVIII, 18-27; glas 7, voscr. 2
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh (Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen; Sf. Cuv. Pitirun (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; † Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citeste si:  Zile de post 2023: Când nu se fac nunţi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si