Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 12 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este duminică?

Pe data de 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfântul Atanasie Todoran și Sfântul Ioan cel Milostiv.

Ana-Maria Costea,

Află ce sărbătoare este duminică în Calendarul ortodox, pe data de 12 noiembrie 2023.

[Sursa foto: Doxologia/Facebook/iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 12 noiembrie 2023, în  Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Atanasie Todoran și Sfântul Ioan cel Milostiv.

În această zi, Biserica Ortodoxă mai face pomenirea Sfântului Cuvios Nil Pustnicul, Sfântul Cuvios Martin de Tours (făcătorul de minuni, episcopul Franței), Sfântul Prooroc Ahia, Sfântul Cuvios Martin (episcopul Tarachinului), Sfinților Mucenici Antonie, Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, Sfântului Mucenic Arsachie, Sfântului Leon (patriarhul Constantinopolului), Sfântului Mucenic Sava Nigdeli și Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Descoperă ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, pe 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: iStock]

Cine a fost Atanasie Todoran, sfântul celebrat pe 12 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, un sat de pe Valea Sălăuței, într-o familie de țărani liberi. El este înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Încă din tinerețe, acest sfânt a făcut parte dintr-un regiment așezat în apropiere de Viena și pentru că i se tot amâna eliberarea, a dezertat, întorcându-se acasă.

El a fost urmărit de oameni ai împărăției și s-a refugiat în Munții Țibleșului, în Maramureș și în Țara Chioarului.

Citește și: Cine a fost Sfântul Mina: Rugăciunea făcătoare de minuni și grabnic ajutătoare pe care trebuie să o rostești timp de 40 de zile

El a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței pentru vechea sa dezertare. După ce a fost eliberat, el s-a întors la Bichigiu.

Deoarece nu era niciun preot ortodox în sat, el s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului său cu azima, dar și spovedirii lui de către un preot unit. El și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761 și 1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, să fie militarizate 21 de comune pe Valea Bichigiului, Sălăuței și Someșului Mare. În plus, el a cerut ca prin înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie nevoiți să renunțe la credința lor deoarece, de ani buni, ortodocșii din Transilvania se confruntau cu impunerea credinței unite.

Sfântul Atanasie a observat că nu s-a ținut cont de dorințele românilor, așa că s-a opus.

Pe 10 mai 1763, la Salva, pe platoul „La mocirla” era organizată sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurământului de către nouă companii ale regimentului de graniță nou înființat. Atunci, generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la credința catolică, a venit să primească jurământul și să sfințească steagul.

Atunci când militarii era pregătiți pentru depundere jurământului, a apărut Sfântul Atanasie Todoran, în vârstă de 104 ani, rostind grănicerilor o cuvântare.

„De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!... Și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”, le-a spus Atanasie.

Atunci, soldații care erau pe cale să depună jurământul de credință au trecut de partea lui Atansie și și-au aruncat armele pe jos, în semn de protest.

La puțin timp după aceste lucruri, au fost făcute cercetări pentru ca cei vinovați să plătească. Astfel că, la data de 12 noiembrie 1763, pe platoul din Salva au fost executați cei găsiți vinovați de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jur, iar capul i-a fost legat de o rotată „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc...”, se arată în sentința de condamnare, potrivit crestinortodox.ro

Așadar, Atanasie a murit, iar împreună cu el au decedat, spânzurați fiind și vinovați de același lucru, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu. Alți 19 oameni au fost bătuți cu vergi, mulți dintre ei murind.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Pe data de 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Atanasie Todoran și Sfântul Ioan cel Milostiv.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Mesaje pentru începutul Postului Crăciunului: Urări de Lăsatul Secului

Pe 12 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este pomenit și Sfântul Ioan cel Milostiv

Sf. Ioan cel Milostiv a trăit pe vremea împăratului bizantin Heraclie, între anii 610-641. El s-a călugărit după ce copii săi și soția au decedat. Ulterior, el a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru ajutorul oferit celor sărmani, de aici și numele său de Eleemon, „Milostivul”.

Potrivit sursei citate anterior, cândva, acesta a primit în dar o pătură cu cusături scumpe și nu a putut dormi până ce nu a vândut-o. Suma primită a oferit-o săracilor. El era întotdeauna la dispoziția oricărei persoane avea nevoie de ajutor. El a ajutat inclusiv poporul palestinian, atunci când acesta suferea din cauza invaziei perșilor și jefuirii Ierusalimului.

Tradiția spune că, mergând Sfântul să cerceteze bolnavii, l-a întâmpinat un străin, cerându-i milostenie. Atunci, el a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Străinul s-a schimbat de haine și a apărut din nou în calea Sf. Ioan, spunând: „Miluiește-mă, stăpâne, că sunt robit”. Auzind acestea, Sf. Ioan a poruncit din nou slugii sale să-i dea șase arginți. Sluga i-a atras atenția că săracul s-a deghizat pentru a mai cere bani, patriarhul a preferat să nu spună un cuvânt. 

După ce a luat a doua oară milostenie, străinul s-a deghizat din nou și, din nou, l-a întâmpinat pe patriarh cerând ajutorul. Sluga i-a atras atenția Sfântului că este aceeași persoană, dar patriarhul a răspuns: „Dă-i lui doi arginți, ca nu cumva să fie Hristosul meu, Care mă ispitește pe mine!”

Consultă Calendarul ortodox pentru luna noiembrie 2023

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Când se merge la naşi de Lăsatul Secului? Tradiții și obiceiuri înainte de Postul Crăciunului 2023

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023

12    D† Sfântul Atanasie Todoran- Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 6, voscr. 1

Pilda samarineanului milostiv- Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 6, voscr. 1 Duminica nr: 2

13 L†  Sfântul Ioan Gura de Aur

14 M   Lașatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigorie Palama

15 M† Începutul Postului Nașterii Domnului; Sfântul Paisie de la Neamț (Post)

16  J    Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (Dezlegare la ulei și vin)

17  V   Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia (Post)

18  S   Sfântul Mucenic Platon

19  D   Sfântul Proroc Avdie- Ap. Efeseni V, 9-19Ev. Luca XII, 16-21glas 7, voscr. 2

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Bogatul căruia i-a rodit țarina- Ap. Efeseni V, 9-19Ev. Luca XII, 16-21glas 7, voscr. 2 Duminica nr: 3

20 L†  Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul (Post)

21   M† Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

22  M   Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip (Post)

23  J†  Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vălcea (Dezlegare la ulei și vin)

24  V   Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25 S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)

26  D   Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3

Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4

27  L   Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)

28  M   Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)

29  M   Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)

30   J†  Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI