Calendar ortodox 13 octombrie 2021. În data de 13 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă sărbătorește Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi; Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica.

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Biserica Ortodoxa prăznuiește în data de 13 octombrie, Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi. Racla cu capul Sfantului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia) a fost adusă la Iași în anul 1996.

Totodată, laa propunerea IPS Mitropolit Daniel, Patriarhul BOR, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca in data de 13 octombrie sa se faca pomenirea "Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi". Aceasta fiind consemnata in calendarul crestin ortodox roman cu cruce neagra, din anul 1997.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021: Ce sărbătoare este miercuri?

Calendar ortodox 13 octombrie 2021: Ce sărbătoare este miercuri?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2021: Cele mai importante sărbători din această lună  

Cine au fost Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica?

Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Acestia au patimit in locul nasterii lor, cetatea Pergam, in timpul imparatului Decius si a proconsulului Valerius.

Cei trei mucenici au fost legati si tarati de cai, insa, un inger al Domnului le-a vindecat ranile.

Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca si el este crestin si a fost supus si torturii. Acestia au fost legati din nou si tarati de cai. Sfantul Carp a fost atat de rau batut, incat tot trupul ii era o rana. Cu toate acestea el zambea, marturisind ca face acest lucru pentru ca a vazut cerurile deshise si pe Domnul sezand pe tron, inconjurat de heruvimi si serafimi.

Totodată, Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a facut pe multi sa primeasca credinta in Hristos.

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2021?

Toți cei trei sfinți, au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevatamati. Apoi au fost pusi intr-un cuptor de foc. In flacari a sarit si Agatonica, sora Sfantului Carp, insa, focul nu s-a atins de ei. Dupa alte chinuri, au fost decapitati cu sabia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si