Calendar ortodox 13 septembrie 2023. Miercuri, 13 septembrie, este sărbătorit Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, dar are loc și Înainte-prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci.

Calendar ortodox 13 septembrie 2023. După mărturia unei cronici anonime, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ar fi luat ființă în anul 335. În acel an, în ziua de 13 septembrie, a avut loc sfințirea celebrei basilici construite de împăratul Constantin cel Mare deasupra mormântului Domnului.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Calendar ortodox 13 septembrie. A doua zi, fiind adunați acolo cu acel prilej mulți episcopi și credincioși, episcopul Macarie al Ierusalimului a arătat, pentru prima dată, de pe amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii Răstignirii, pentru ca să-l vadă și să-l venereze toți cei de față.

Sărbătoare, 13 septembrie 2023. Înainte-prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci

Calendar ortodox 13 septembrie. Cu timpul, sărbătoarea principală de la 13 septembrie, adică aniversarea anuală a sfințirii bisericii lui Constantin, care prilejuise înălțarea solemnă a Sfintei Cruci, a rămas în umbră.

Deși a fost celebrată prin slujba zilei, care figurează încă în Mineiul ortodox pe septembrie (la ziua de 13), ea a rămas ca o simplă înainte-prăznuire a sărbătorii Înălțării Crucii.

 

De atunci a rămas definitiv ziua de 14 septembrie ca sărbătoare a „Înălțãrii'' sau ''Arătării'' Sfintei Cruci.

Ce sfinți sunt pomeniți azi, 13 septembrie 2023

✝) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop
✝ Sfinții Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian
✝ Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim
Înainte-prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci
Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul
Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei
Sfânta Muceniță Ketevan, regina Georgiei
Sfântul Cuvios Ierotei cel Tânăr de la Iviron

Ap. Galateni 3, 15-22 Ev. Marcu 6, 7-13

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox, Sf. Ioan de la Prislop

Calendar ortodox, Sf. Ioan de la Prislop

Cine a fost Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Calendar ortodox 13 septembrie. Sfântul Cuvios Ioan s-a născut spre sfârşitul veacului al 15-lea, în satul Silvaşul de Sus, din apropierea oraşelor Haţeg şi Hunedoara.

Calendar ortodox 13 septembrie. Dorind să-şi închine viaţa lui Dumnezeu, a părăsit casa părintească şi s-a închinoviat în obştea călugărilor de la Mănăstirea Prislop, ctitorită de Sfântul Nicodim de la Tismana. După mai mulţi ani, s-a retras pe malul abrupt al pârâului Silviuţ, nu departe de mănăstire, unde şi-a săpat singur o chilie în piatră, cunoscută sub numele de Chilia sau Casa Sfântului.

Calendar ortodox 13 septembrie. Pe când îşi săpa o fereastră la chilie, doi vânători l-au împuşcat, neştiind că el vieţuieşte acolo. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop stă până astăzi pildă vie de sfinţenie pentru creştini, iar chilia sa rămâne loc de pelerinaj pentru toţi cei care se îndreaptă către străvechea mănăstire a Prislopului. 

Cine a fost Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Calendar ortodox, 13 septembrie - Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Cine a fost Sfântul Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei 

Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe 13 septembrie, pe Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei.

In sedinta din 9 iulie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian al Cartaginei sa fie inscris in Sinaxarul si Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 13 septembrie, cea mai apropiata zi de martiriul sau (14 Septembrie- data la care se praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci).

Sfantul Sinod a luat aceasta decizie dupa cercetarea sinaxarelor Bisericilor ortodoxe surori, constatand ca acest mare sfant parinte din secolul al III-lea nu avea zi de praznuire in Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfântul Ciprian s-a născut pe la anul 210 în Cartagina, într-o familie păgână nobiliară, foarte bogată, primind numele de Caecilius Ciprianus, poreclit și Thascius.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Convertirea a produs o schimbare radicală a concepției Sfântului Ciprian despre viață, schimbare de care este uimit el însuși.

Sfântul Ciprian a fost înzestrat cu două mari virtuți: castitatea și dragostea. În anul 247 este hirotonit preot, iar după moartea Episcopului Donatus este ales în anul 249 Episcop al Cartaginei.

În anul 256 izbucnind persecuția lui Valerian, Sfântul Ciprian a fost exilat la Curubis în luna august. În anul 257 este chemat din exil de Galeriu Maximus și după unele încercări de atragere a să la pagânism, nereușite, este condamnat la moarte și executat la data de 14 septembrie 258.

Executarea sa s-a făcut prin sabie în localitatea Ager Sexti, lângă Cartagina. Sfântul Ciprian al Cartaginei este părintele ecclesiologiei creștine, potrivit Basilica.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si