Calendar ortodox 14 ianuarie 2022. Ce sărbătoare este vineri?
Calendar ortodox 14 ianuarie 2022. Este sărbătoare pentru toţi creştin-ortodocşii. Ce sfinți sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă, vineri?
Calendar ortodox 14 ianuarie 2022. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, în data de 13 ianuarie, pe Sfânta Nina, Sfinții Parinti uciși in Sinai și Rait, Odovania Praznicului Botezului Domnului.
Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Ea era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia.
Astfel, la vârsta de 12 ani, ajunge în grija stareței Niofora. Cu binecuvântarea episcopului Iuvenalie, ea pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care s-ar afla „Cămașa lui Hristos“. Săvârșește diverse minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, revarsă darurile Sfântului Duh asupra soției împăratului Miran, care era demonizată, îi va reda vederea împăratul Mirian.
Însă, utlima minune l-a făcut pe împaratul Mirian să părăsească închinarea la idoli și să-l primească, pentru creștinarea Iviriei, pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei, potrivit basilica.ro.
Sfânta Nina s-a stins din viață pe data de 14 ianuarie 338. La moartea ei, Sfânta Nina a fost depusă în raclă la Mănăstirea Bodbe din Kakheti, mormântul acesteia devenind un vestit loc de pelerinaj. Totodată, crucea Sfintei Nina, făcută din crengi de viţă-de-vie şi prinsă cu părul sfintei, a devenit simbolul creştinătăţii georgiene.
Moartea mucenicească a celor 38 de sihaştri în Sinai, istorisită de monahul Amonie, a fost în anul 288, în timpul împăratului Diocleţian. Peşterile acestor cuvioşi sihaştri aflate în Muntele Sinai, au fost deseori jefuite de triburile arabe de beduini şi barbarii din Egipt, la fel cum s-a întâmplat şi cu mănăstirile din acea zonă.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Astfel, în anul 288, nişte beduini numiţi vlemiţi au năvălit asupra muntelui şi au omorât 38 de sihaştri. Geograful Strabon († 29) scrie despre vlemiţi că sunt „un neam neputincios la război, numai la a năvăli şi a jefui este foarte abil”.
Cuviosul Amonie şi părintele Dula, egumenul Sinaiului s-au ascuns într-un turn din Mănăstirea Horiv şi au scăpat cu viaţă. Mănăstirea Raitului se află aproape de ţărmul Mării Roşii, fiind atacată de beduini în acelaşi timp cu Sinaiul. Aceştia au venit cu o corabie pe Marea Roşie, au petrecut noaptea ascunşi în stâncile de sub mănăstire, iar a doua zi de dimineaţă au ucis 33 de monahi. Doar Andrei şi Orion au scăpat cu viață.
Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox
Iată calendarul ortodox pentru luna ianuarie 2022!
1 S † Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum) (cruce roşie)
2 D Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei- Ap.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an