Calendar ortodox 14 septembrie 2023. În fiecare an, pe data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox!

Citește și: Sărbătoare 14 septembrie 2023. Ce nu se face sub nicio formă de sărbătoarea Sfintei Cruci?

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 14 septembrie 2023. Ce semnificație are Înălțarea Sfintei Cruci?

În data de 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători dedicate venerării lemnului sfânt.

Calendar ortodox 14 septembrie 2023. Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Ce semnificație are Înălțarea Sfintei Cruci?

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Această sărbătoare ocupă locul al doilea în importanță în luna septembrie, după Nașterea Maicii Domnului. În ziua Crucii, credincioșii țin un post riguros, deoarece Crucea simbolizează biruința asupra morții și păcatului și ne amintește de suferințele și moartea Domnului Iisus Hristos.

Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută și sub numele de Ziua Crucii, marchează două evenimente semnificative. Primul este descoperirea Crucii și înălțarea ei în fața comunității de către episcopul Macarie al Ierusalimului în anul 335.

Cel de-al doilea eveniment important este aducerea Sfintei Cruci de la perși în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Ziua Crucii  ne amintește, de asemenea, de un episod semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Înaintea bătăliei împotriva lui Maxențiu, un adversar al creștinilor între anii 307 și 312, împăratul Constantin a trăit o experiență deosebită. În timpul zilei, pe cer a apărut o cruce alcătuită din stele, având inscripția: "Prin acest semn vei obține victoria."

Acest eveniment a fost decisiv pentru împărat, care a învins în bătălie. Mama sa, Elena, a emis ordinul de a găsi Sfânta Cruce, care se presupunea că se afla la Ierusalim, în apropierea Golgotei. La fața locului au fost descoperite trei cruci identice: una pe care Iisus fusese crucificat și două pe care tâlharii condamnați împreună cu El fuseseră crucificați. Pentru a identifica crucea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o femeie care tocmai murise. Când Sfânta Cruce a fost așezată lângă una dintre femei, se spune că aceasta a înviat din morți.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Această minune a atras o mulțime de credincioși în biserică, care doreau să vadă Sfânta Cruce. În anul 335 după Hristos, Patriarhul a ridicat Crucea în văzul întregului popor, și de atunci, în fiecare an, pe 14 septembrie, această sărbătoare este celebrată.

Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Iată calendarul ortodox complet pentru luna septembrie 2023!

Calendar ortodox 14 septembrie 2023. Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

[Sursa foto: Doxologia]

  • 1 V  † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
  • 2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
  • 3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
  • 4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
  • 5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
  • 6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
  • 7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont;  †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați  (Nu se fac nunți)
  • 8 V (†) Nașterea Maicii Domnului  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
  • 9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana;  †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
  • 10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria
    Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
  • 11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
  • 12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
  • 13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci;  † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei;  †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop;  † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian  (Post. Nu se fac nunți)
  • 14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci;  Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 15 V  †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei  (Post. Nu se fac nunți)
  • 16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
  • 17 D  †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail;  Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
  • 18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
  • 19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
  • 20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
  • 21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
  • 22 V  †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
  • 23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
  • 24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
  • 25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
  • 26 M  †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
  • 27 M  †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
  • 28 J  † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
  • 29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
  • 30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani

Citește și: Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si