Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce sărbătoare este azi? Un mare sfânt este astăzi pomeni în calendarul ortodox: Sf. Teodor cel Sfinţit. A treia duminică după Paşte se mai numeşte şi Duminica Mironosiţelor.
Calendar ortodox 16 mai 2021: Azi este sărbătorit un mare sfânt. Ce nu ai voie să faci în a treia duminică de după Paşte, când este sărbătorit Sfântul Teodor cel Sfinţit?
A treia duminică după Paşte se mai numeşte şi Duminica Mironosiţelor.
De asemenea, tot azi sunt sărbătoriţi şi Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei.
Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. Acesta s-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu, Sfantul Teodor cel Sfintit se va calugari. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau.
Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.
În a treia Duminică după Paști prăznuim sărbătoarea Sfintelor femei Mironosițe.
Duminica a 3-a dupa Pasti este inchinata Sfintelor Mironosite, lui Iosif din Arimateea si lui Nicodim, adica celor care nu L-au parasit pe Domnul Iisusatunci cand Acesta S-a supus de bunavoie mortii, ci, infruntand cu dragostea si cu mila lor inversunarea hulitorilor si ucigasilor, au ramas alaturi de Hristos.
Duminica Mironosiţelor urmează săptămânii Sfântului Toma, are un pronunţat caracter pascal, ca de altfel întreaga perioadă a Penticostarului. Duminica aceasta vine ca o altă mărturisire a Învierii, aducând tuturor creştinilor mesajul pe care îngerul îl împărtăşeşte femeilor mironosiţe care devin astfel martore şi mărturisitoare ale minunii învierii lui Hristos din morţi.
Potrivit tradiției creștine, femeile mironosiţe vin la mormântul Domnului ca să ungă cu miresme trupul Său cel mort şi îngropat, dar găsesc mormântul gol iar giulgiurile zăcând singure.
Din „slujitoare ale morţii”, femeile mironosiţe devin astfel mărturisitoare ale vieţii. Din perspectiva slujitoare a femeilor mironosiţe, cultul morţilor primeşte dimensiunea cultului Învierii, al vieţii în sensul autentic al cuvântului. De aceea, slujba înmormântării pentru creştini nu are nimic trist în ea, căci liturghiseşte cele ale Vieţii dintru Împărăţie.