Calendar ortodox 19 noiembrie 2023. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an, la data de 19 noiembrie, pe Sfântul Proroc Avdie.

Calendar ortodox 19 noiembrie 2023. Cine a fost Sfântul Proroc Avdie?

Sfântul Proroc Avdie a trăit cu 800 de ani înainte de Iisus Hristos. El provenea din Sihem, iar numele lui semnifică „robul Domnului”.

Acest sfânt l-a slujit pe Ahav iar mai apoi pe Ohozia.

După ce Ahav a trecut la cele veșnice, locul său a fost luat de fiul lui, Ohozia, iar Sfântul Proroc Avdie a fost slujit în rândul ostașilor.

Citește și: Calendar ortodox 17 noiembrie 2023. Ce sărbătoare este vineri?

El a fost printre cei trei căpitani care au fost trimiși la Ilie Prorocul, alături de alți cinci soldați. Dintre toți cei trei căpitani, doi au fost răniți după ce s-a năpustit asupra loc foc din cer, rămânând doar Avdie.

Sfântul Proroc Avdie

Sfântul Proroc Avdie

[Sursa foto: Doxologia]

Astfel, el a fost cruțat de Sfântul Ilie și s-a dus cu acesta împreună la împărat. Sfântul Proroc Avdie a renunțat la slujba împăratului și l-a urmat pe Sfântul Ilie, luând duhul proorociei.

Sfântul Proroc Avdie a trecut la cele sfinte și a fost înmormântat lângă părinții săi. El a lăsat în urmă cea mai scurtă carte din vechiul Vechiul Testament care are 21 de versete.

Tot în ziua de 19 noiembrie mai sunt cinstiți: Sfântul Mucenic Varlaam, Sfinții Ioasaf și Varlaam din India, Sfântul Varlaam al Pecerskai, Sfântul Mucenic Azi, făcătorul de minuni, Sfinții 150 de ostași, Sfântul Mucenic Agapie, Sfântul Mucenic Iliodor din Maghido Pamfiliei, Sfinții Mucenici Antim, Talaleu, Cristofor și Eufimia cu fiii lor și Sfântul Panharie.

Calendar ortodox 19 noiembrie 2023. Rugăciune către Sfântul Proroc Avdie

„Troparul Sfântului Prooroc Avdie, glasul al 2-lea:

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pomenind prăznuirea proorocului tău Avdie, Doamne, printr-însul Te rugăm: izbăveşte sufletele noastre.

C ântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Mântuitorului Dumnezeu, Celui Ce a povăţuit pe popor prin mare cu picioare neudate şi pe Faraon cu toată oastea l-a înecat, Aceluia Unuia să-I cântăm, că S-a proslăvit.

Stih: Sfinte Proorocule Avdie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfântul Proroc Avdie

Sfântul Proroc Avdie

[Sursa foto: Lumea Credinței]

Citește și: Pe 15 noiembrie 2023 începe Postul Crăciunului: Calendar ortodox. Tradiții pentru această zi sfântă

Stând înaintea Mântuitorului Dumnezeu, ca un prooroc, cu îndrăznire te roagă, de Dumnezeu insuflate, să se lumineze cu razele cele luminătoare cei ce te laudă pe tine cu credinţă, Proorocule Avdie.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Stih: Sfinte Proorocule Avdie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce cu cunoştinţă mai înainte vede lămurit toate, văzând netulburarea şi curăţia şi lumina inimii tale, fericite, te-a ales pe tine, ca pe un prooroc de Dumnezeu primitor.

Stih: Sfinte Proorocule Avdie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Văzând vedeniile cele ce cu adevărat s-au arătat ţie de la Dumnezeu, ai propovăduit fraţilor celor nelegiuiţi piericiunea cea cumplită şi pierzarea lor cea după dreptate, fericite.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cei ce ne-am izbăvit prin tine, cu naşterea ta mai presus de fire, Născătoare de Dumnezeu Curată, ne rugăm ţie: izbăveşte-ne de primejdia cea lumească pe noi, care cu un glas aducem ţie cântare de biruinţă”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si