Calendar ortodox 20 octombrie 2021: Ce sărbătoare este miercuri?
Calendar ortodox 20 octombrie 2021. Este sărbătoare pentru toţi creştin-ortodocşii. Ce sfinţi sunt pomeniţi miercuri?
Calendar ortodox 20 octombrie 2021. Pe 20 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă pomenește următorii sfinți: Sfantul Gherasim din Kefalonia și Sfantul Mucenic Artemie.
Sfantul Gherasim din Kefalonia are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: mai exact pe 16 august si 20 octombrie. Totodată, acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara.
Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. Acesta a fost calugarit de tânăr, in insula Zakintos, mai apoi primind Schima Mare in Muntele Athos. După care, a mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia.
Citeste si: Rugăciuni de bine într-o țară a deznădejdii
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemnea, în cele doua zile de cinstire ale Sfântului Gherasim, racla cu moastele sale este purtata in picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducand si astazi numeroase tamaduiri.
Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). Acesta si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.
Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Astfel, dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Minune. Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca. Însă, Sfântul Artemie a trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor în acest an şi ce se dă de pomană?
Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.