![Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi? Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi?](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1692/20260682/1/ssf-gherasim-calendar-ortodox-2022.jpg?width=320&height=180)
1 din 2 | Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi?
![Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi? Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi?](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1692/20260682/1/calendar-ortodox-2022-1.jpeg?width=320&height=180)
2 din 2 | Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi?
Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi? Iată ce sfinți importanți sunt pomeniți, joi, în calendarul ortodox!
Calendar ortodox 20 octombrie 2022 : Ce sărbătoare este joi? În fiecare an, la data de 20 octombrie 2022, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Gherasim din Kefalonia și Artemie.
Tot în această zi, se mai face și pomenirea Sfinților Mucenici Evor si Evnoi și Sfintei Cuvioase Matroana din Hios.
Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Cine au fost Sfinții Gherasim din Kefalonia și Artemie
Sfântul Gherasim din Kefalonia are este sărbătorit în timpul anului bisericesc la datele de 16 august și 20 octombrie. Gherasim face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.
Gherasim s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez. Încă de la o vârstă fragedă, el a fost călugărit în insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos.
Potrivit tradiției creștine, în cele două zile de prăznuire, racla cu moaștele sale este purtată în picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducând și numeroase vindecări.
Citeste si: Moşii de toamnă 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an? Tradiţii şi obiceiuri românești
Sfântul Mucenic Artemie fost duce al Alexandriei în vremea împăratului Constantin cel Mare. El şi-a arătat credința în Iisus Hristos după ce a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va ieși biruitor în lupta cu Maxentiu.
După moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron împăratul Iulian Apostatul (361-363). În timpul acestuia au fost persecutați mulți creștini. Artemie, privind la chinurile sfinților și auzind cum era chinuit Hristos, a luat atitudine, însă a fost torturat. Atunci, îngerul Domnului i s-a arătat în temniță, l-a întărit în răbdarea chinurilor și i-a adus vindecare de răni.
Citeste si: Când se intră în Postul Crăciunului 2022?
Se mai spune că împăratul a poruncit tăietorilor de piatră să despice o piatra mare și să-l pună pe Artemie spre chinuri între cele două bucăți. După o zi și o noapte petrecute între cele două pietre, Artemie a fost scos, dar s-a întâmplat o minune. Chiar dacă avea faţa turtită, ochii căzuți, pentru că era strâns ca o scândură, putea să umble și să vorbească.
Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Ce sărbătoare este joi?
Calendar ortodox 2022 octombrie- sărbători
Iată calendarul ortodox pentru luna octombrie 2022!
1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; †) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani (Nu se fac nunți)
2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara
Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor); Ap.
3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist
4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei
5 M Sf. Mc. Haritina; †) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu (Post. Nu se fac nunți)
6 J Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida
7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah; Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie (Post. Nu se fac nunți)
8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia
9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu; Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia
Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain); Ap. Galateni I, 11-19; Ev. Luca VII, 11-16; glas 8, voscr. 6
10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei
12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei (Post. Nu se fac nunți)
13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie
14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia
16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul
Duminica a XXI-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Rugăciunea lui Iisus; Pilda semănătorului); Ap. Galateni II, 16-20; Tit III, 8-15; Ev. Luca VIII, 5-15; Ioan XVII, 1-13; glas 1, voscr. 7
17 L Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
18 M Sf. Ap. și Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân
19 M Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila; (Post. Nu se fac nunți)
20 J Sf. M. Mc. Artemie; Sf. Gherasim din Chefalonia
21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare (Post. Nu se fac nunți)
22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei; Sf. 7 tineri din Efes;
23 D Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului; Sf. Cuv. Macarie Romanul
Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
24 L Sf. M. Mc. Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin
25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie; Sf. Tavita
26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor
28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi; Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei; (Post. Nu se fac nunți)
29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa
30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia; Sf. Ap. Cleopa
Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Luca XVI, 19-31; glas 3, voscr. 9
31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sf. Mc. Epimah
Citeste si: Zile de post 2023: Când nu se fac nunţi?
Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie
Luptând, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, că un tare diamant ai ruşinat pe Paravatul. Căci, de piatră mare zdrobindu-te pentru Piatră Hristos şi rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slavă Celui Ce te-a întărit pe ţine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin ţine tuturor tămăduiri.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.